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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

RODRIGUEZ-VIDALES, Edgar P et al. Severe COVID-19 patients have severe vitamin D deficiency in Northeast Mexico. []. , 39, 2, pp.393-397.   09--2022. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.03731.

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Objective:

the association between vitamin D and COVID-19 severity is not consistent. We compared prevalences and analyzed the association between vitamin D deficiency and COVID-19 severity in Northeast Mexico.

Methods:

this was a cross-sectional study with individuals consecutively included at a referral diagnostic center during March-September 2020 (n = 181). Concurrently, every patient admitted to intensive care was also consecutively included (n = 116). Serum 25(OH)D < 20 ng/mL was considered vitamin D deficiency. Descriptive, ANOVA, and multivariate ordinal regression analyses were performed.

Results:

vitamin D deficiency prevalence was 63.8 % (95 % CI, 54.7, 72.0) in severe COVID-19; 25.6 % (95 % CI, 17.4, 36.0) in mild COVID-19; and 42.4 % (95 % CI, 33.2, 52.3) in non-diseased individuals. Vitamin D deficiency increased 5 times the odds of severe COVID-19 (95 % CI, 1.1, 24.3), independently of sex, age, body mass index, and inflammatory markers.

Conclusions:

this study is the first report of vitamin D deficiency in Northeast Mexico. Vitamin D deficiency was associated with COVID-19 severity.

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Objetivo:

la asociación entre la vitamina D y la gravedad de la COVID-19 no es consistente. Se comparó la prevalencia y se analizó la asociación de la deficiencia de vitamina D con la gravedad de los pacientes con COVID-19 en el noreste de México.

Métodos:

este fue un estudio transversal. Se incluyó consecutivamente a individuos de un centro de diagnóstico de referencia durante marzo-septiembre de 2020 (n = 181). Paralelamente, se reclutó a todos los pacientes que ingresaron a cuidados intensivos en ese mismo periodo (n = 116). Se consideró que había deficiencia de vitamina D ante cifras de 25(OH)D sérica < 20 ng/ml. Se realizaron un análisis descriptivo, un ANOVA y una regresión ordinal multivariante.

Resultados:

la prevalencia de la deficiencia de vitamina D fue del 63,8 % (IC del 95 %: 54,7; 72,0) en la COVID-19 grave, del 25,6 % (IC del 95 %: 17,4; 36,0) en la COVID-19 leve y del 42,4 % (IC del 95 %: 33,2; 52,3) sin COVID-19. La deficiencia aumentó 5 veces las probabilidades de una COVID-19 grave (IC del 95 %: 1,1; 23,9) independientemente del sexo, la edad, el índice de masa corporal y los marcadores inflamatorios.

Conclusiones:

este estudio es el primer informe de la deficiencia de vitamina D en el noreste de México. La deficiencia de vitamina D se asoció con la gravedad de la COVID-19.

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