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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

QUARENGHI, Massimo; TURRI-QUARENGHI, Rosa Maria; VILLA, Laura    FORNI-OGNA, Valentina. The impact of the introduction of a clinical nutrition unit in a hospital: a retrospective observational study. []. , 39, 5, pp.1101-1105.   19--2022. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.04033.

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Objectives:

the study describes the evolution over the years of the use of artificial nutrition, in particular after the introduction of a dedicated Clinical Nutrition and Dietetic Service.

Methods:

a single-center, retrospective observational study performed with data collected from 2014 to 2019 at the Regional Hospital of Locarno, Switzerland.

Results:

from 2014 to 2019, there has been an increase in the number of patients identified as being at risk of malnutrition. We observed a reduction in the use of parenteral nutrition in all services, especially after the introduction of the dedicated Clinical Nutrition and Dietetic Service. There would seem to be a switch from enteral to oral nutrition with increased use of oral nutritional supplements.

Conclusions:

the introduction of a dedicated Clinical Nutrition and Dietetic Service in the care of patients with nutritional issues would seem to reduce the use of artificial invasive nutrition, despite an increase in the number of patients identified as being at risk of malnutrition.

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Objetivos:

el estudio describe la evolución a lo largo de los años del uso de la nutrición artificial, en particular después de la introducción de un Servicio de Nutrición Clínica y Dietética dedicado.

Métodos:

estudio observacional retrospectivo de un solo centro realizado con datos recopilados de 2014 a 2019 en el Hospital Regional de Locarno, Suiza.

Resultados:

del 2014 al 2019 ha habido un aumento en el número de pacientes identificados en riesgo de desnutrición. Observamos una reducción en el uso de la nutrición parenteral en todos los servicios, especialmente después de la introducción del Servicio de Nutrición Clínica y Dietética dedicado. Parecería haber un cambio de nutrición enteral a oral con un mayor uso de suplementos nutricionales orales.

Conclusiones:

la introducción de un Servicio de Nutrición Clínica y Dietética dedicado a la atención de pacientes con problemas nutricionales parecería reducir el uso de la nutrición artificial invasiva, a pesar del aumento en el número de pacientes identificados con riesgo de desnutrición.

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