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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

YILMAZ, Ayse Ceren; KARACA, Esen    OZKAYA, Ismail. Validity and reliability of SCREEN II (Seniors in the Community: Risk Evaluation for Eating and Nutrition) search in Turkish society. []. , 40, 2, pp.312-318.   05--2023. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.04355.

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Objective:

the aim of this study is to determine the reliability and the validity of the Seniors in the Community: Risk Evaluation for Eating and Nutrition (SCREEN II) scale, which has been developed with the aim of evaluating eating and nutrition risks.

Methods:

a total of 207 elderly were included in the study. The Standardized Mini Mental Test (SMMT) was applied to individuals for mental adequacy assessment and then SCREEN II scale was applied. For the selection of scale items, main components factor analysis and Varimaks conversion has been applied to the data and it has been decided to use the components which have 0.40 and bigger factor loading.

Results:

in accordance with the validity and reliability analyzes, it was determined that the 3 subscales and 12-item adaptation of the screen scale were suitable for Turkish society. These subscales are "Food intake and eating habits", "Conditions and difficulties affecting food intake" and "Weight change and food restriction". When the Cronbach alpha internal consistency values were evaluated for the reliability of the SCREEN II scale, the obtained values indicated that the items in each subscale were consistent with each other and formed a whole.

Conclusion:

the findings have shown that SCREEN II is a reliable and valid scale for the elderly people living in Turkey.

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Objetivo:

el objetivo de este estudio es determinar la fiabilidad y la validez de la escala de evaluación de riesgos para la alimentación y la nutrición en adultos mayores en la comunidad (SCREEN II, por sus siglas en inglés), que se ha desarrollado con el objetivo de evaluar los riesgos alimentarios y nutricionales de las personas mayores.

Métodos:

se incluyeron en el estudio un total de 207 personas mayores. Se aplicó el SMMT (Standardized Mini-Mental Test) para la evaluación de función cognitiva y luego se aplicó la escala SCREEN II. Para la selección de ítems de la escala, se han aplicado a los datos el análisis factorial de componentes principales y la conversión de Varimaks, y se ha decidido utilizar los componentes que tienen una carga factorial de 0,40 y mayor.

Resultados:

el estudio mostró que las tres subescalas y la adaptación de los 12 ítems de la herramienta fueron de utilidad cuando se aplicaron a la población turca. Las tres subescalsa fueron: " ingesta de alimentos y hábitos dietéticos", "condiciones y dificultades que afectan a la ingestión de alimentos" y "cambios en el peso y restricción alimentaria". Al aplicar los valores de consistencia interna Cronbach alpha se evidenció que los ítems de cada subescala eran consistentes entre sí y constituían un todo.

Conclusión:

los hallazgos han demostrado que SCREEN II es una escala confiable y válida para las personas mayores que viven en Turquía.

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