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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

COMERT, Tuğba Küçükkasap; MUşLU, Özlem    AğAGUNDUZ, Duygu. Associations among single nucleotide ploymorphisms in two addictive genes, food addiction, and antioxidant markers in recreationally active young women. []. , 40, 2, pp.332-339.   05--2023. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.04487.

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Introduction:

food addiction is associated with genetic polymorphisms and decreased antioxidant intake.

Objectives:

this study determined the associations among food addiction, dopamine receptor 2 (DRD2) and toll-interleukin 1 receptor (TIR) domain-containing adaptor protein (TIRAP rs625413) gene polymorphisms, antioxidant capacities, and zinc levels among recreationally active Turkish women.

Methods:

the Yale Food Addiction Scale was used to evaluate the food addiction status. Serum antioxidant capacities and zinc levels were evaluated by blood analyses. Deoxyribonucleic acid (DNA) extraction was performed using peripheral blood leukocytes, and the polymorphism status of the DRD2 Taq 1A and TIRAP genes was investigated using a commercial kit.

Results:

the frequencies of the heterozygous genotypes of DRD2 Taq 1A and TIRAP were 23.1 % and 31.4 %, respectively, and the frequency of risk allele homozygous genotypes was 3.2 %. Most participants (94.4 %) had a nonpolymorphic/wild (CC) genotype in both genes; however, 11.5 % of the participants had a food addiction. The differences between serum antioxidant capacities, zinc levels, and body mass indices of those with and without food addiction were statistically significant. However, there were no differences in the serum zinc and antioxidant levels among the different genotypes.

Conclusion:

food addiction in young Turkish women was not associated with DRD2 Taq 1A or TIRAP polymorphisms but was associated with serum antioxidant capacities and zinc levels. Further studies on different loci of the same genes or genotypes of different genes with larger sample sizes are warranted.

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Introducción:

la adicción a la comida está asociada con polimorfismos genéticos y disminución de la ingesta de antioxidantes.

Objetivos:

este estudio determinó las asociaciones entre la adicción a la comida, los polimorfismos del gen de la proteína adaptadora que contiene el dominio del receptor de dopamina 2 (DRD2) y del receptor de interleucina 1 (TIR) (TIRAP rs625413), las capacidades antioxidantes y los niveles de zinc entre mujeres turcas recreativamente activas.

Métodos:

se utilizó la escala de adicción a la comida de Yale para evaluar el estado de adicción a la comida. Las capacidades antioxidantes séricas y los niveles de zinc se evaluaron mediante análisis de sangre. La extracción de ácido desoxirribonucleico (ADN) se realizó a partir de leucocitos de sangre periférica y el estado de polimorfismo de los genes DRD2 Taq 1A y TIRAP se investigó con un kit comercial.

Resultados:

las frecuencias de los genotipos heterocigotos de DRD2 Taq 1A y TIRAP fueron 23,1 % y 31,4 %, respectivamente, y la frecuencia de genotipos homocigotos de alelos de riesgo fue de 3,2 %. La mayoría de las participantes (94,4 %) tenían un genotipo no polimórfico/salvaje (CC) en ambos genes; sin embargo, el 11,5 % de las participantes tenía adicción a la comida. Las diferencias entre las capacidades antioxidantes séricas, los niveles de zinc y los índices de masa corporal de aquellas con y sin adicción a la comida fueron estadísticamente significativas. Sin embargo, no hubo diferencias en los niveles séricos de zinc y antioxidantes entre los diferentes genotipos.

Conclusión:

la adicción a la comida en mujeres jóvenes turcas no se asoció con los polimorfismos DRD2 Taq 1A o TIRAP, pero se asoció con las capacidades séricas antioxidantes y los niveles de zinc. Se justifican más estudios sobre diferentes loci de los mismos genes o genotipos de diferentes genes con tamaños de muestra más grandes.

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