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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

KOCAADAM-BOZKURT, Betül et al. Association between adherence to the Mediterranean diet with anthropometric measurements and nutritional status in adolescents. []. , 40, 2, pp.368-376.   05--2023. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.04545.

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Background:

adolescence is a critical period for developing healthy eating habits. It is crucial to evaluate and encourage adherence to the Mediterranean diet, a sustainable and healthy diet model in this age group.

Objective:

this study aimed to evaluate the relationship between adherence to the Mediterranean diet and anthropometric measurements and nutritional status in Turkish adolescents.

Material and methods:

the demographic characteristics, health information, nutritional habits, physical activity status, and 24-hour dietary recall of the adolescents were obtained with a questionnaire. Adherence to Mediterranean diet was evaluated with the Mediterranean-Style Dietary Pattern Score (MSDPS).

Results:

a total of 1,137 adolescents (mean age 14.0 ± 1.37 years) were included; 30.2 % of the boys and 39.5 % of the girls were overweight/obese. The median (interquartile range) value of the MSDPS was 10.7 (7.7), and this value was 11.0 (7.6) for the boys and 10.6 (7.4) for the girls (p > 0.05). The levels of protein, fiber, vitamin A, vitamin C, folate, vitamin B12, iron, magnesium, zinc, and potassium intake increased with adherence to Mediterranean diet (p < 0.001). Age, parental education level, body mass index (BMI), waist circumference, and skipping meals affected MSDPS.

Conclusion:

adolescents' adherence to the Mediterranean diet was low and correlated with some anthropometric measures. Increasing adherence to the Mediterranean diet may contribute to preventing obesity and adequate and balanced nutrition in adolescents.

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Introducción:

la adolescencia es un periodo crítico para el desarrollo de hábitos alimentarios saludables. Es fundamental evaluar y fomentar la adherencia a la dieta mediterránea, un modelo de alimentación sostenible y saludable en este grupo de edad.

Objetivo:

este estudio tuvo como objetivo evaluar la relación entre la adherencia a la dieta mediterránea y las medidas antropométricas y el estado nutricional en adolescentes turcos.

Material y métodos:

las características demográficas, la información de salud, los hábitos nutricionales, el estado de actividad física y el recuerdo dietético de 24 horas de los adolescentes se obtuvieron mediante un cuestionario. La adherencia a la dieta mediterránea se evaluó con el Mediterranean-Style Dietary Pattern Score (MSDPS).

Resultados:

se incluyó un total de 1.137 adolescentes (edad media 14,0 ± 1,37 años). El 30,2 % de los niños y el 39,5 % de las niñas tenían sobrepeso/obesidad. El valor de la mediana (rango intercuartílico) del MSDPS fue de 10,7 (7,7), siendo este valor de 11,0 (7,6) para los niños y de 10,6 (7,4) para las niñas (p > 0,05). Los niveles de ingesta de proteína, fibra, vitamina A, vitamina C, folato, vitamina B12, hierro, magnesio, zinc y potasio aumentaron con la adherencia a la dieta mediterránea (p < 0,001). La edad, el nivel de educación de los padres, el índice de masa corporal (IMC), la circunferencia de la cintura y la omisión de comidas afectaron al MSDPS.

Conclusión:

la adherencia a la dieta mediterránea de los adolescentes fue baja y se correlacionó con algunas medidas antropométricas. El aumento de la adherencia a la dieta mediterránea puede contribuir a la prevención de la obesidad y a una nutrición adecuada y equilibrada en los adolescentes.

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