SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 issue50Proposal for the elaboration of a triage guideline in the context of the COVID-19 pandemicThe loneliness of COVID-19 patients at the end of their lives author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Revista de Bioética y Derecho

On-line version ISSN 1886-5887

Abstract

NEVES, Maria do Céu Patrão. Assignació ètica dels recursos de salut: per què és important la distinció entre 'racionament' i 'racionalització'. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2020, n.50, pp.63-80.  Epub Nov 23, 2020. ISSN 1886-5887.

L'assignació de recursos de salut te una dimensió ètica irreductible, que no es pot decidir només tècnicament, sinó que s'ha de sospesar èticament, el que han demostrat experiències paradigmàtiques de macro (Llei de Serveis Bàsics de Salut d'Oregon, 1989) i microassignació (Comitè de Déu, 1962). És requereix justícia, en l'enunciació dels criteris de priorització, i transparència, en la seva aplicació. En situacions de greu escassetat de recursos, és habitual interpretar 'assignar' i 'racionar' com a sinònims, o afirmar que 'assignar' sempre és 'racionar'. Quan es rebutja aquesta perspectiva, hi ha una distinció entre 'assignar' (gestió de recursos) envers 'racionar' (assignació de recursos limitats a un número limitat de persones) i 'racionalitzar' (optimització dels recursos disponibles). Aquestes distincions són èticament rellevants i mostren com únicament la 'racionalització' respecta la justícia, la transparència i la dignitat humana.

Keywords : assignació; racionament; racionalització; justícia, transparència; dignitat humana.

        · abstract in English | Portuguese | Spanish     · text in English | Portuguese     · English ( pdf ) | Portuguese ( pdf )