SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 issue56The European Court of Human Rights and the relevance of genetic linkage: a review of the jurisprudence on cross-border surrogacySurrogacy motherhood in Mexico author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Revista de Bioética y Derecho

On-line version ISSN 1886-5887

Abstract

DO CEU-PATRAO-NEVES, Maria. Iniciativa legal per a la gestació subrogada a Portugal: una visió general de les qüestions legals, reglamentàries i ètiques. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2022, n.56, pp.55-74.  Epub July 17, 2023. ISSN 1886-5887.  https://dx.doi.org/10.1344/rbd2022.56.39614.

La gestació subrogada és una qüestió ètica controvertida a tot el món. En 2016, Portugal va llançar un segon intent polític per a legalitzar la subrogació gestacional, proposant-la com: altruista; prohibint un vincle biològic entre la subrogada i el nen; exigint una relació biològica entre un dels pares legals i el nen; i exigint un contracte legal entre la subrogada i els pares legals. La llei va ser aprovada, reglamentada i va entrar en vigor. No obstant, mesos després, el Tribunal Constitucional va dictaminar la inconstitucionalitat d'algunes de les seves normes, en concret: l'ambigüitat jurídica dels contractes de gestació subrogada; un termini massa curt per a la retirada del consentiment de la mare de lloguer; i la necessitat de complir amb el dret dels nens a conèixer el seu origen biològic. La llei va entrar en un complex procés polític i jurídic. També va provocar un greu problema en els tractaments de reproducció assistida, amb la suspensió d'aquells que implicaven l'anonimat de les donants. La llei de gestació subrogada va ser, finalment, promulgada al novembre de 2021, si bé encara està pendent la introducció del seu reglament. Aquest treball descriu el procés legal, dins del seu context polític, posant l'accent en les qüestions ètiques en joc, i presentant aquesta iniciativa com una valuosa anàlisi de cas: de com una iniciativa de dalt a baix, ideològicament impulsada i políticament precipitada, i que ignora l'assessorament ètic, genera un procés legal problemàtic i penalitzador per a les persones implicades.

Keywords : Subrogació gestacional; dret; ètica; política sanitària; altruisme; drets i deures dels interessats; contractes de subrogació; consentiment informat; anonimat.

        · abstract in English | Spanish     · text in English     · English ( pdf )