SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 issue57Ethics of feelings, capacity building, historical memory, and reconciliation: the fragility of health personnel in the Colombian armed conflictResponsible consumption and production in the anthropocene: animal ethics and the sustainable development goals author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Revista de Bioética y Derecho

On-line version ISSN 1886-5887

Abstract

DUARTE, Evelise S; SUTEL-DE MOURA, Fagner; PESTILLO-DE OLIVEIRA, Leonardo  and  FRANCA-GARCIA, Lucas. Aspectes bioètics de l'ús de sistemes d'intel·ligència artificial en el camp de la salut: un estudi exploratory. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2023, n.57, pp.263-285.  Epub July 24, 2023. ISSN 1886-5887.  https://dx.doi.org/10.1344/rbd2023.57.35146.

Objectiu:

analitzar la percepció dels usuaris de les xarxes socials sobre l'ús de sistemes d'IA al camp de la salut i els aspectes bioètics associats a aquest ús.

Mètode:

Estudi de mètode mixt, del tipus descriptiu-exploratori. El camí metodològic es va dividir en dues etapes: (1) recopilació d'informació sobre els aspectes bioètics principals involucrats en l'ús de la IA i (2) elaboració d'escenaris per a la presa de decisions. Les dades quantitatives es van analitzar mitjançant estadística descriptiva per caracteritzar la mostra des del punt de vista sociodemogràfic, així com per caracteritzar el perfil de presa de decisions de la mostra pel que fa a qüestions bioètiques associades a l'ús de sistemes d'IA. L'anàlisi de dades qualitatives es va fer utilitzant l'anàlisi de contingut de Bardin.

Resultats:

quant al perfil sociodemogràfic, es pot observar una mostra de dones adultes amb títol universitari. Pel que fa a les preocupacions ètiques associades als escenaris aplicats, les principals preocupacions van ser en primer lloc la privadesa i confidencialitat de les dades, seguides de les preocupacions relacionades amb la responsabilitat associada a l'ús d'aquestes tecnologies, així com el consentiment informat.

Conclusió:

D'aquesta manera, es destaca la importància de nous estudis empírics exploratoris com aquest, que avaluïn la percepció, actituds i opinions de públics especialitzats, com a professionals de la salut, dret, humanitats, per tal d'obtenir evidències concretes per al desenvolupament . programes de gestió i governança dels sistemes d'IA, especialment a l'escenari brasiler, on els recursos són escassos.

Keywords : intel·ligència artificial; bioètica; promoció de la salut.

        · abstract in English | Portuguese | Spanish     · text in Portuguese     · Portuguese ( pdf )