SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 issue58Ethical and legal considerations on collection and analysis of human biological samples within clinical trials sponsored by the pharmaceutical companiesThe tenuous limits between the right to live and the right to die: an academic, legal, and bioethics perspective of palliative care in pets author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Revista de Bioética y Derecho

On-line version ISSN 1886-5887

Abstract

MACEDO, João; ANTONIO, Isa; MACEDO, Ermelinda  and  LOPES, Maria de Fátima. El pla de part com a mecanisme de protecció el dret a l'autodeterminació de la dona en context obstètric a Portugal. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2023, n.58, pp.223-242.  Epub Sep 25, 2023. ISSN 1886-5887.  https://dx.doi.org/10.1344/rbd2023.58.39814.

La violència obstètrica és una forma de violència contra les dones, vulnerant drets com la salut, seguretat, integritat física i psicològica, i, en els casos més extrems, el dret a la vida. Abordarem la violència que es produeix en el part a través d'insults, falta d'informació, falta de respecte a l'autonomia i autodeterminació de la dona i violació del consentiment informat. La pràctica de procediments mèdics com l'episiotomia, medicació excessiva, privació de moviment, maniobres de Kristeller, entre altres, són factors potencials de risc per a la salut i la vida del fetus/nen. Afirmem que la violència obstètrica és, en molts casos, no sols violència contra la dona, sinó també contra el nen. Els casos en què el nen neix amb malformacions o malalties resultants del maltractament que la mare va sofrir en el part, generen responsabilitat mèdica. Recorrem a treballs en l'àrea del Dret, la Bioètica i la Salut Reproductiva i textos jurídics internacionals i nacionals. Concloem que aquest tipus de violència contra la dona atenta directament contra les leges artis medicinae i constitueix una forma de greu discriminació de gènere que mereix la censura jurídica dels Estats i de la pròpia professió mèdica. Afirmem que l'episiotomia està qualificada actualment com una mena de mutilació genital femenina, sancionable penalment. Sostenim que el dret a estar acompanyada durant el part i a complir amb el pla de part elaborat per la dona o la parella són dos mecanismes essencials per a mitigar o eliminar la violència obstètrica.

Keywords : violència obstètrica; autonomia; dignitat de la dona; principis de la bioètica; consentiment informat; pla de part; drets fetals/del nen.

        · abstract in English | Portuguese | Spanish     · text in Portuguese     · Portuguese ( pdf )