SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.21 número3Validación de la escala de carga de trabajo en trabajadores peruanos índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Archivos de Prevención de Riesgos Laborales

versión On-line ISSN 1578-2549

Resumen

MOLINA ARAGONES, JM et al. Toxicitat del formaldehid en treballadors professionalment exposats. Revisió bibliogràfica. Arch Prev Riesgos Labor [online]. 2018, vol.21, n.3, pp.128-157.  Epub 21-Sep-2020. ISSN 1578-2549.  https://dx.doi.org/10.12961/aprl.2018.21.03.3.

Introducció:

La presència del formaldehid a l’àmbit laboral segueix sent important. L’exposició produeix irritació local de mucoses, com ara les oculars, nasals i del tracte respiratori superior i de manera crònica s’ha associat amb un major risc de desenvolupar càncer a nivell de mucosa i sinus paranasals, naso-orofaringe i pulmó. L’objectiu del nostre treball ha estat actualitzar la bibliografia i categoritzar l’evidència científica més actualitzada dels efectes que el formaldehid produeix sobre l’organisme humà.

Mètode:

Revisió de la literatura utilitzant la metodologia “scoping review”. Cerca bibliogràfica a la base de dades electrònica Medline/ PubMed, limitada als darrers 10 anys mitjançant combinació de llenguatge lliure i controlat. Anàlisi efectuada per un col.lectiu de Metges especialistes en medicina del treball, pertanyents a l’àmbit sanitari i que també han comptat amb la participació d’higienistes i altres professionals de la prevenció de riscos.

Resultats:

Revisió de 185 articles, amb inclusió final de 54 un cop descartats per duplicitat, idioma i criteris d’inclusió. Entre els principals resultats es troba un elevat grau d’evidència referida a genotoxicitat, evidència contradictòria, inconsistent o limitada pel que fa a diverses patologies neoplàsiques d’origen hematopoiètic, laringe, naso-sinusals o de pulmó i manca d’evidència sobre la relació amb l’asma bronquial.

Conclusions:

La revisió mostra un canvi de paradigma dels efectes del formaldehid sobre l’organisme humà, amb dades que qüestionen els efectes tòxics clàssicament admesos. Cal efectuar nous estudis, especialment amb caràcter longitudinal i major potència epidemiològica, per generar nou coneixement sobre el comportament d’aquest tòxic.

Palabras clave : Formaldehid; salut laboral; toxicologia; malaltia professional.

        · resumen en Español | Inglés     · texto en Español     · Español ( pdf )