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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 no.5 Madrid nov. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9604 

ORIGINAL / Otros

 

Consumption of ready-to-eat cereal is inversely associated with body mass index in 6-13 years old Chilean schoolchildren

El consumo de cereales listos para comer está inversamente asociado con el índice de masa corporal en escolares chilenos de 6 a 13 años

 

 

Oscar Castillo Valenzuela1, Jéssica Liberona Zúñiga1,2, Angélica Dominguez de Landa3, Frank Thielecke4,5, Mary Mondragón M.6, Jaime Rozowski Narkunska2 and Sylvia Cruchet Muñoz7

1Nutrition and Dietetics School, Universidad Finis Terrae.
2Department of Nutrition, Diabetes and Metabolism.
3Department of Public Health, Faculty of Medicine, Pontificia Universidad Católica de Chile.
4Cereal Partners Worldwide.
5Nestlé Research Center, Vers chez les Blanc (Lausanne), Switzerland.
6General Mills International.
7Institute of Nutrition and Food Technology, Universidad de Chile, Chile.

 

 


ABSTRACT

Background and aims: childhood obesity in Chile is a serious problem with the prevalence continuing to increase over the last decade, despite all governmental efforts to diminish it. Studies indicate that the consumption of certain foods may help to control body weight. The objective of this study was to evaluate the relationship between ready-to-eat cereals (RTEC), body mass index and nutritional intake of macronutrients and micronutrients in school children from Santiago, Chile.
Methods and results: the study included 1 477 children aged 6-13 years who were evaluated by trained nutritionists. Weight, height and waist circumference were measured and a 24-hour recall questionnaire was administered in which the hours spent watching TV were also recorded. Overall, 32% of boys and 28 % of girls were overweight but the difference between them was not significant. All children, regardless of sex, showed a significant inverse relationship between amounts of RTEC consumed and body mass index (BMI). Those girls that consumed higher amount of RTEC had a reduced waist circumference than those that had a lower intake. A high consumption of RTEC in all children was related to a higher intake of calories, proteins, carbohydrates, calcium and zinc and to a lower intake of calories from fat. RTEC consumption was also associated with lower risk of being overweight/obese.
Conclusion: this study identifies RTEC intake as a potential indicator of a healthy diet. Controlled interventions are necessary to isolate the effect of RTEC consumption from other participating factors.

Key words: Ready-to-eat cereals. Body mass index. Food intake. School children.


RESUMEN

Introducción y objetivos: la obesidad infantil en Chile es un problema serio de salud, con una prevalencia que ha ido en aumento durante las últimas décadas, a pesar de todos los esfuerzos gubernamentales por combatirla. Algunos estudios indican que el consumo de ciertos alimentos puede ayudar en el control del peso corporal. El objetivo de este estudio fue evaluar la relación entre los cereales listos para comer (CLC), el índice de masa corporal y la ingesta de macro y micronutrientes en escolares de Santiago de Chile.
Métodos y resultados: el estudio incluyó 1.477 niños con edades entre los 6-13 años que fueron evaluados por nutricionistas entrenados. Se midieron peso, talla y circunferencia de la cintura, además se aplicó una encuesta alimentaria por recordatorio de 24 horas y se preguntó por el número de horas que veían TV. Del total, el 32% de los niños y el 28% de las niñas presentaron exceso de peso, diferencia que no fue significativa. Todos los niños, independientemente del género, mostraron una asociación inversa significativa entre el consumo de CLC y el índice de masa corporal. Aquellas niñas que consumían mayores cantidades de CLC tenían menor circunferencia de cintura que aquellas que consumían menos. Un mayor consumo de CLC en todos los niños estuvo relacionado con mayor ingesta de calorías, proteínas, carbohidratos, calcio y zinc, además de con un menor consumo de calorías provenientes de las grasas. El consumo de CLC también estuvo asociado con menor riesgo de ser obeso o padecer sobrepeso.
Conclusión: este estudio muestra que la ingesta de CLC es un indicador potencial de una dieta saludable. Son necesarias intervenciones más controladas para evaluar el efecto aislado de los CLC en comparación con otros factores.

Palabras clave: Cereales listos para comer. Índice de masa corporal. Ingesta de alimentos. Escolares.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n5/54originalotros06.pdf

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