SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.19 número3Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Archivos de Prevención de Riesgos Laborales

versión On-line ISSN 1578-2549

Arch Prev Riesgos Labor vol.19 no.3 Barcelona jul./sep. 2016

 

 

 

Notícies des de l'Institut de Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat de Catalunya

Noticias desde el Instituto de Seguridad y Salud Laboral de la Generalitat de Catalunya

News from the Instituto de Seguridad y Salud Laboral de la Generalitat de Catalunya

 

 

NANOTECNOLOGIA I RISCOS LABORALS

El descobriment de les diverses aplicacions dels nanomaterials (NM) constitueix per si sol una revolució dins del món de la indústria, la biomedicina i en molts altres àmbits. Amb certesa la nanociència i la nanotecnologia ens han de fer avançar com a societat del coneixement. Però tot avanç tecnològic hauria d'anar acompanyat d'un desenvolupament paral·lel en la millora de les condicions de treball: la societat actual així ho demana. En l'actualitat la política de la Unió Europea en relació a l'activitat tecnològica i industrial, és potenciar tant els aspectes productius com els de seguretat i salut en el treball.

El treball amb NM, com amb qualsevol agent químic, no està lliure de riscos i pot tenir conseqüències per a la salut i la seguretat dels treballadors que els manipulen. En primer lloc, pels investigadors que experimenten i/o descobreixen els nous productes i les seves propietats sense saber-ne prou sobre els seus efectes sobre la salut i, en segon lloc, pels treballadors exposats en les indústries manufactureres que els fabriquen o usen per fer nous productes de consum.

 

ACTIVITATS DIVULGATIVES I DE PROMOCIÓ DE L'INSTITUT DE SEGURETAT I SALUT LABORAL (ISSL) EN RELACIÓ AMB L'EXPOSICIÓ DELS TREBALLADORS A NANOMATERIALS

Pel desconeixement de l'abast de la utilització dels (NM) al nostre país, la Generalitat de Catalunya, dins de l'àmbit de les competències i funcions de l'Institut de Seguretat i Salut Laboral, l'any 2014 va constituir un grup de treball sobre Nanomaterials i riscos laborals.

En el mateix context temporal es va signar un conveni amb els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB), que té com objectiu principal col·laborar i intercanviar experiències en Nanotecnologia i ús de NM en tots aquells aspectes relacionats amb la prevenció de riscos laborals i la seva divulgació, promoció i estudi.

Mitjançant aquest article es pretén donar a conèixer les activitats dutes a terme per l'ISSL amb l'objectiu de fer la màxima difusió d'aquest nou gran repte que és la nanoseguretat.

 

ACTIVITATS DE DIVULGACIÓ, PROMOCIÓ I FORMACIÓ REALITZADES PER L'ISSL:

• Cerca documental de guies, recomanacions o documents de referència, en relació amb la manipulació segura de NM, en diferents organismes nacionals i internacionals relacionats amb la prevenció de riscos laborals i les nanotecnologies. Consulta en nanoxarxes o projectes europeus relacionats amb la nanoseguretat.

• Participació en la XXIV Diada de la Societat Catalana de Salut Laboral amb la Ponència: "Registres europeus de nanomaterials. Una mesura de transparència". Novembre 2014.

• Publicació d'articles de divulgació.

- "Nanotechnology and occupational risks" a la revista BCNanoscopies Newsletter. Octubre 2014.

- "Reglamentación en nanocosmética: un paso hacia el futuro de la nanocaracterización" Revista NCP: Noticias de Cosmética y Perfumería. Febrer 2015.

• Elaboració d'una minisite "Nanomaterials, exposició laboral i mesures preventives" al web del Departament, amb l'objectiu de difondre coneixement relacionat amb el món de la Nanotecnologia i la prevenció dels riscos derivats de la seva utilització.

• Participació en una taula de treball en la I Trobada Nacional de Nanodivulgació, dins del projecte Nanodivulga; un conjunt d'activitats organitzades per la Universitat de Barcelona i que tenen com objectiu apropar el món de la nanotecnologia a la ciutadania; un projecte per parlar, debatre i ensenyar què significa i com ens afecta la nanotecnologia. En el grup de treball es van tractar els aspectes definitoris d'una futura plataforma o grup de treball basat en el nanodialeg.

• Organització d'una sessió de formació interna; "Nanotecnologia i prevenció de riscos laborals". Juliol 2015, destinada als tècnics de les diferents Unitats Tècniques Ter-ritorials de l'ISSL.

• Participació en les Jornades de Nanoeduca, enmarcades dins del projecte Nanodivulga, amb la ponència "Seguretat en nanotecnologia". Nanoeduca és un programa impulsat per la UB per introduir la nanociència i la nanotecnologia a alumnes i professors de secundària i batxillerat. Octubre 2015.

• Participació en el curs "Nanotecnologia més enllà de la ciència" organitzat pels (CCiTUB), amb la ponència "Nanoseguretat i riscos laborals: com treballar de forma segura en un laboratori d'investigació en nanotecnologia". Febrer 2016.

En el curs, adreçat majorment a investigadors i doctorands, es van abordar aspectes de la nanotecnologia no relacionats directament amb la ciència o les seves aplicacions, com són la seguretat laboral en el treball amb nanopartícules i els aspectes ètics i socials d'aquesta branca de la ciència.

• Creació d'un peu de signatura relacionat amb els nanomaterials i la prevenció de riscos laborals, que connecta directament a la minisite.

• Edició d'una postal divulgativa: "NANOMATERIALS. Tot un món de mida petita i de grans avenços! Treballa amb precaució", que per la seva part posterior conté la presentació de l'espai web i el codi QR per connectar-hi.

• Organització i participació en les Jornades "Nanotecnologia i prevenció de riscos laborals", al palau Centelles, en col·laboració amb els CCiTUB dins el marc del Festival 10ALaMenos9. Abril 2016. En les jornades es van alternar: presentacions de ponents, conversa entre experts, taules rodones i sessió de pòsters. La participació de l'ISSL va consistir en:

- La ponència: "Un nou repte per a la prevenció de riscos laborals".

- La presentació de dos pòsters científics "Nanoseguretat= Nanotecnologia+prevenció" i "Eines per a l'avaluació del risc per exposició a nanomaterials".

• Oferta formativa del curs "Nanomaterials i prevenció de riscos laborals" a tot l'àmbit territorial de l'ISSL. 2016

 

PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS EN EL TREBALL AMB NANOMATERIALS

En relació a la manipulació segura dels NM, no podem desaprofitar l'ocasió de fer algunes reflexions:

En l'àmbit laboral, i a tots els llocs de treball, és d'aplicació la Llei 31/95 (LPRL), de 8 de novembre de Prevenció de riscos laborals i el Reial Decret 39/1997, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis de prevenció.

L'article 16 de la LPRL obliga l'empresari a realitzar una avaluació de riscos i si el resultat d'aquesta posés de manifest algun risc per a la seguretat i salut dels treballadors, realitzar les activitats preventives necessàries per eliminar, reduir i/o controlar aquest risc.

En la definició inclosa en el RD 374/2001 d'agents químics, no es diferencien les substàncies químiques en funció de la mida de partícula, per tant els NM estarien inclosos en el seu àmbit d'aplicació.

Per a l'avaluació del risc per exposició a agents químics, el RD 374/2001 remet l'higienista als límits d'exposició professional (LEP) publicats per l'Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo (INSHT). Els LEP són valors de referència per a l'avaluació i control dels riscos originats per l'exposició dels treballadors a agents químics.

Per abordar la gestió del risc per exposició a agents químics, amb l'objectiu final d'arribar a una situació segura pels treballadors, caldrà:

1. Identificar els riscos (riscos físics i per la salut).

2. Fer una avaluació dels que no es puguin evitar.

3. Planificar l'activitat preventiva, actuant en ordre de prioritats; primer sobre el focus emissor, després sobre el medi i finalment sobre el treballador.

En la manipulació de NM podem distingir dos tipus de riscos:

- Riscos coneguts: els produïts per la mateixa quantitat de material a escala superior.

- Riscos específics: els produïts per les seves noves propietats, com per exemple la mida, la forma i la reactivitat, que ens poden fer variar la intensitat dels ja coneguts i/o afegir-ne de nous.

Per a la identificació del risc per exposició a agents químics en general disposem de la següent informació:

1. L'etiqueta dels productes, regulada pel Reglament CE núm. 1272/2008, del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de desembre de 2008, sobre classificació, etiquetatge i envasat de substàncies i barreges (CLP), on es defineixen els diferents pictogrames, indicacions de perill (frases H) i consells de prudència així com altres dades que han d'aparèixer en els envasos dels productes químics.

2. La fitxa de dades de seguretat (FDS), regulada el Reglament CE 1907/2006 relatiu al Registre, Avaluació, Autorització i Restricció de les Substàncies i barreges (REACH) que proporciona informació complementària a la de l'etiqueta i permet prendre les mesures necessàries per a la protecció de la salut, la seguretat i el medi ambient en el lloc de treball.

 

AVALUACIÓ DEL RISC PER EXPOSCIÓ A NANOMETERIALS. DIFICULTATS I LIMITACIONS

• NO disposem d'una classificació específica i harmonitzada pels NM segons el Reglament CLP i per tant no hi ha pictograma de perillositat per aquests materials, ni frases H ni indicacions de perill específiques. França i la European Organization for Nuclear Research (CERN) estan recomanant diferents pictogrames, però encara no estan harmonitzats a la UE.

• En la majoria de les FDS dels productes no apareix l'especificació de que es tracta d'un NM ni les seves propietats fisicoquímiques, i els efectes per la salut corresponen en molts casos al material a escala macro.

• No existeixen LEP de referència específics per NM.

• Els LEP del material a escala micro o macro no es poden utilitzar ja que probablement la seva toxicitat variarà segons les noves propietats. Existeixen alguns valors límit per exposició professional recomanats per diferents organitzacions internacionals, com el National Institute of Occupational Safety & Health (NIOSH) o la Occupational Safety and Health Administration(OSHA), ambdós organismes dels EUA, entre d'altres.

• No disposem encara de mètodes consensuats i estandarditzats per la medició de NM en els llocs de treball, principalment a causa de la gran diversitat de tipus de productes i a la falta de consens en la pròpia definició de NM. Malgrat tot, molts organismes internacionals i nacionals estan treballant en aquesta qüestió per arribar a un consens al més aviat possible.

• Hi ha moltes evidències que la superfície de les nanopartícules juga un important paper en la seva toxicologia. Per tant, la mesura del nombre de partícules i de la seva àrea superficial, podria significar un canvi important en el paradigma dels mesuraments en higiene industrial, contraposat al model tradicional de la mesura de la massa d'agent químic per metre cúbic d'aire, per avaluar-ne el risc d'exposició.

Per altra banda el RD 374/2001 estableix una excepció a les mesures ambientals quan l'empresari pugui demostrar que s'ha aconseguit una correcta prevenció i protecció dels treballadors per altres mitjans Per a tal fi disposem d'algunes metodologies d'avaluació simplificades com les eines de Control Banding, per a una avaluació qualitativa. Una d'elles és el mètode Stoffenmanager NANO 1.0, del que l'INSHT n'ha fet una aplicació per petites i mitjanes empreses.

Davant les llacunes de coneixement que hi ha sobre aquests productes, cosa que dificulta l'avaluació del risc, es fa necessari aplicar el PRINCIPI DE PRECAUCIÓ, que aconsella adoptar totes les mesures necessàries per fer desaparèixer el risc o reduir-lo tant com sigui possible fins que no es tinguin dades més concloents.

L'aplicació de mesures preventives es farà prioritzant les accions sobre l'agent químic i en segon lloc les mesures de tipus col·lectiu per davant de les de protecció individual.

A la Taula 1 es presenta una llista no exhaustiva de mesures preventives que es poden aplicar en situacions d'exposició a NM.

 

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons