SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.26 número2Programas de intervención para la promoción de actividad física en niños escolares: revisión sistemáticaEstado de retinol, β-caroteno, α-tocopherol y vitamina D en adolescentes europeos; diferencias regionales y variabilidad: revisión índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Resumen

VIANA ABRANCHES, M.; ESTEVES DE OLIVEIRA, F. C.  y  BRESSAN, J.. Peroxisome proliferator-activated receptor: effects on nutritional homeostasis, obesity and diabetes mellitus. Nutr. Hosp. [online]. 2011, vol.26, n.2, pp.271-279. ISSN 1699-5198.

The obesity and the metabolic disorders associated characterize the metabolic syndrome, which has increased at an alarming rate around the world. It is known that environmental and genetic factors are involved in the genesis of obesity. Peroxisome Proliferator-Activated Receptors (PPARs) stand out among these factors. They compose the nuclear receptor superfamily and there are in three isoforms (PPARα,PPARβ/δ and PPARγ), which play an important role in the regulation of the metabolism of carbohydrates, lipids and proteins. The present review aims to understand the relationship between the diet, the PPARs and the control of the blood glucose and body weight, since the understanding about the mechanisms by which these receptors act may benefit the development of the strategies aiming at prevention and elaboration of therapeutics actions which are more effective for the treatment of obesity and diabetes.

Palabras clave : Peroxisome Proliferator-Activated Receptors; Obesity; Diabetes Mellitus; Metabolism.

        · resumen en Español     · texto en Inglés     · Inglés ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons