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Nutrición Hospitalaria
versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611
Nutr. Hosp. vol.32 no.3 Madrid sep. 2015
https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.3.9257
ORIGINAL / Cáncer
Risk and protective factors for gastric metaplasia and cancer: a hospital-based case-control study in Ecuador
Factores de riesgo y protección para metaplasia y cáncer gástrico: estudio de casos y controles hospitalarios en Quito-Ecuador
Iván Salvador1, Andrés Mercado2, Gabriela Liliana Bravo3, Manuel Baldeón2 and Marco Fornasini2
1Department of Medicine, Division of Gastroenterology, Hospital Carlos Andrade Marín.
2Center for Translational Research, Universidad de las Américas.
3National Institute of Public Health Research (INSPI), Ministry of Public Health of Ecuador, Quito (Ecuador).
ABSTRACT
Introduction: worldwide, stomach cancer is the fifth most frequent cancer, with 952 000 new cases diagnosed in 2012. Ecuador currently holds the 15th place of countries with the highest incidence of stomach cancer for both sexes.
Objectives: the objective of this study was to evaluate risk and protective factors for gastric cancer/metaplasia.
Methods: a hospital-based case-control study was conducted in Quito, Ecuador. Cases were defined as patients with histological confirmation of gastric cancer (N = 60) or incomplete gastric metaplasia (N = 53). Controls were defined as patients free of gastric cancer or premalignant lesions (N = 144). All participants were personally interviewed using a structured questionnaire to collect data about dietary habits, lifestyle and medical history.
Results: risk factors significantly associated to the presence of gastric cancer/metaplasia were the consumption of reheated foods at least 3 times per week (AOR: 4.57; CI: 2.2 - 9.5) and adding salt to more than 50% of foods (AOR: 1.32; CI: 1.04 - 1.67). Protective factors for gastric cancer/metaplasia were the use of non-steroidal anti-inflammatory drugs (AOR: 0.39; CI 0.19 - 0.83), age less than 58 years old (AOR: 0.38; CI: 0.18 - 0.79) and have received treatment for H. Pylori infection (AOR: 0.33; CI: 0.16 - 0.71).
Conclusions: this study reports for the first time, the risk and protective factors associated with gastric cancer and metaplasia in Ecuador.
Key words: Gastric cancer. Metaplasia. Risk factors. Protective factors. Reheated foods. H. Pylori, salt. Non-steroidal anti-inflammatories.
RESUMEN
Introducción: el cáncer de estómago ocupa la quinta posición entre los cánceres más frecuentes en el mundo, con 952.000 casos diagnosticados en el 2012. El Ecuador ocupa el 15o lugar entre los países con la incidencia más alta de cáncer gástrico en ambos sexos.
Objetivo: el objetivo del presente estudio fue evaluar los factores de protección y de riesgo para cáncer/metaplasia gástrico.
Métodos: se realizó un estudio hospitalario de casos y controles en la ciudad de Quito, Ecuador. Se definieron como casos a los pacientes con diagnóstico histológico confirmado de cáncer gástrico (N = 60) o con metaplasia gástrica incompleta (N = 53). Se definieron como controles a los pacientes sin cáncer gástrico o lesiones premalignas (N = 144). A todos los pacientes se les realizó una entrevista personalizada utilizando un cuestionario estructurado para recoger datos sobre hábitos dietéticos, estilo de vida e historia clínica.
Resultados: los factores de riesgo asociados significativamente con el diagnóstico de cáncer gástrico/metaplasia fueron el consumo de alimentos recalentados al menos tres veces a la semana, (AOR: 4,57; CI: 2,2 - 9,5) y añadir sal a más del 50% de las comidas (AOR: 1,32; CI: 1,04 - 1,67). Los factores de protección asociados significativamente para no desarrollar cáncer/metaplasia gástrico fueron el uso de antiinflamatorios no esteroideos (AOR: 0,39; CI 0,19 - 0,83), edad menor a 58 años (AOR: 0,38; CI: 0,18 - 0,79) y haber recibido tratamiento para la infección por H. Pylori (AOR: 0,33; CI: 0,16 - 0,71).
Conclusiones: este estudio reporta por primera vez los factores de riesgo y de protección.
Palabras clave: Cáncer gástrico. Metaplasia. Factores de riesgo. Factores de protección. Comida recalentada. H. Pylori, sal. Antiinflamatorios no esteroideos.