SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número50Propuesta para la elaboración de un protocolo de triaje en el contexto de la pandemia de COVID-19La soledad de los pacientes con COVID-19 al final de sus vidas índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Em processo de indexaçãoCitado por Google
  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO
  • Em processo de indexaçãoSimilares em Google

Compartilhar


Revista de Bioética y Derecho

versão On-line ISSN 1886-5887

Resumo

NEVES, Maria do Céu Patrão. Assignació ètica dels recursos de salut: per què és important la distinció entre 'racionament' i 'racionalització'. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2020, n.50, pp.63-80.  Epub 23-Nov-2020. ISSN 1886-5887.

L'assignació de recursos de salut te una dimensió ètica irreductible, que no es pot decidir només tècnicament, sinó que s'ha de sospesar èticament, el que han demostrat experiències paradigmàtiques de macro (Llei de Serveis Bàsics de Salut d'Oregon, 1989) i microassignació (Comitè de Déu, 1962). És requereix justícia, en l'enunciació dels criteris de priorització, i transparència, en la seva aplicació. En situacions de greu escassetat de recursos, és habitual interpretar 'assignar' i 'racionar' com a sinònims, o afirmar que 'assignar' sempre és 'racionar'. Quan es rebutja aquesta perspectiva, hi ha una distinció entre 'assignar' (gestió de recursos) envers 'racionar' (assignació de recursos limitats a un número limitat de persones) i 'racionalitzar' (optimització dels recursos disponibles). Aquestes distincions són èticament rellevants i mostren com únicament la 'racionalització' respecta la justícia, la transparència i la dignitat humana.

Palavras-chave : assignació; racionament; racionalització; justícia, transparència; dignitat humana.

        · resumo em Português | Espanhol | Inglês     · texto em Português | Inglês     · Português ( pdf ) | Inglês ( pdf )