SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número53Enamorados de las máquinas: el debate bioético sobre la automatización sexualRegulando los biobancos: un análisis ético de la ley española y los nuevos retos de la investigación biomédica con datos masivos índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Em processo de indexaçãoCitado por Google
  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO
  • Em processo de indexaçãoSimilares em Google

Compartilhar


Revista de Bioética y Derecho

versão On-line ISSN 1886-5887

Resumo

ACTIS, Andrea Mariel. Qüestions ètiques de l'edició genètica mitjançant la tecnología CRISPR-Cas9. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2021, n.53, pp.203-214.  Epub 21-Nov-2022. ISSN 1886-5887.  https://dx.doi.org/10.1344/rbd2021.53.33505.

Immersos ja en la 4a revolució industrial, clarament l'era digital ha envaït les nostres vides. La gent tendeix a celebrar cada avanç tecnològic i científic sense pensar adequadament en els possibles efectes secundaris no desitjats o les conseqüències inesperades. Un dels assoliments més destacats dels últims anys ha estat la tècnica CRISPR/*Cas9. Sembla ser la vareta màgica per a resoldre el que sigui. En aquest article em proposo pensar críticament sobre les qüestions ètiques relacionades amb aquesta increïble tècnica. Centraré aquest treball en 3 aspectes ètics de l'edició de gens: 1. El vincle entre l'edició de gens i l'antic concepte d'eugenèsia; 2. Aspectes relacionats amb la idea de modificar la genètica humana per a conquistar altres planetes i 3. Les implicancias ètiques de pujar totes aquestes dades a la web. Finalment, suggereixo enfocar-se en la discussió ètica interdisciplinària, el diàleg entre professionals, institucions i govern que ha d'assegurar la protecció de l'autonomia dels pacients i la salvaguarda dels seus drets. Per a concloure, es planteja el suggeriment de considerar el paper de les Universitats en l'educació ètica dels futurs professionals amb un enfocament més pràctic que teòric, amb especial atenció a la integració de la cibernètica en la medicina.

Palavras-chave : CRISPR/Cas9, Bioètica; Eugenèsia; Missió a Mart; Big Data; Millora Humana; Edició genètica.

        · resumo em Inglês | Espanhol     · texto em Inglês     · Inglês ( pdf )