SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.62 issue240Egg laying and albumen gland composition of Archachatina marginata during growth phasesImmunocastration effect on the weight of carcass and main lean cuts in Iberian females author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Archivos de Zootecnia

On-line version ISSN 1885-4494Print version ISSN 0004-0592

Abstract

TEJERA, L.; INVERNIZZI, C.  and  DANERS, G.. Población y recursos alimenticios en colonias de Apis mellifera L. en Uruguay. Arch. zootec. [online]. 2013, vol.62, n.240, pp.607-610. ISSN 1885-4494.  https://dx.doi.org/10.4321/S0004-05922013000400015.

La producción de miel en Uruguay se realiza fundamentalmente durante la primavera y el verano. Sin embargo, en la costa este los apicultores pueden extender su producción al otoño e invierno. Para analizar esta situación, se escogió un apiario en esa zona en el cual se registraron parámetros poblacionales, y se determinó el origen botánico de muestras de néctar y polen corbicular durante un año. Las colonias mantuvieron tamaños poblacionales relativamente altos. El polen de Eucalyptus spp. se destacó como dominante en la mayoría de las muestras tanto de néctar como de polen. Otras especies relevantes fueron Baccharis spp., Trifolium repens, Acacia longifolia, Lotus sp. y Eryngium spp.

Keywords : Abeja melífera; Melisopalinología; Néctar; Población; Polen.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License