SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número41'Big Data' en genómica: retos y riesgos éticos índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Em processo de indexaçãoCitado por Google
  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO
  • Em processo de indexaçãoSimilares em Google

Compartilhar


Revista de Bioética y Derecho

versão On-line ISSN 1886-5887

Resumo

CHAN, Sarah. La bioètica en l'època del 'Big Data': la salut i més enllà. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2017, n.41, pp.3-32. ISSN 1886-5887.

La ciència del 'big data' (o dades massives) comporta un enorme potencial per a la recerca biomèdica, i promet ocasionar una gran transformació en l'àmbit de la salut i l'assistència mèdica. Al mateix temps, l'ús de dades de salut en recerca presenta diversos reptes ètics. En aquest article, analitzaré els aspectes ètics de l'arribada del 'big data' a l'àmbit de la salut. Encara que el discurs públic i regulador s'ha focalitzat principalment en l'ús de les dades personals, bregar amb els nous desafiaments que comporten la irrupció de les dades massives requereix enfocaments alternatius a l'ètica de la recerca, com ara el model del "contracte social". A més, cal pensar més enllà de l'ús de dades per a recerques en salut i tenir en compte les conseqüències socials de l'epistemologia i la pràctica del 'big data' i les implicacions morals de la 'datificació' d'allò que és humà.

Palavras-chave : bioética; big data; dades massives; salut poblacional; dades de salut; ètica de la recerca; genómica; ètica d'algorismes; mitjans socials.

        · resumo em Inglês | Espanhol     · texto em Inglês     · Inglês ( pdf )