SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número41'Big Data' en genómica: retos y riesgos éticosAbierto por defecto, cerrado cuando sea necesario: el caso de los datos de investigación índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Em processo de indexaçãoCitado por Google
  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO
  • Em processo de indexaçãoSimilares em Google

Compartilhar


Revista de Bioética y Derecho

versão On-line ISSN 1886-5887

Resumo

PASTOR-DURAN, Xavier. Anàlisi de dades sanitàries i retorn de la inversió per la cura dels pacients: els reptes per un hospital universitari. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2017, n.41, pp.47-56. ISSN 1886-5887.

L'aplicació de l'analítica de dades massives en salut aixeca preocupacions ètiques i científiques. Les dades dels pacients han de ser anònimes i de qualitat. Però la gran varietat de dades, les seves múltiples fonts i els diferents actors que enregistren dades en la història clínica del pacient sense un estàndard semàntic en dificulta el procés. La major part de les dades dels pacients es donen en text natural o es comuniquen només verbalment, sense cap registre formal. Per beneficiar-nos efectivament de les dades de salut hem d'assegurar la seva qualitat, integritat, contingut explícit, context de registre i anonimat. Existeixen tres tecnologies que poden ser de gran ajuda: estandardització per a la interoperabilitat semàntica, representació del coneixement usant ontologies i el processament avançat de llenguatge natural. La consciència ètica sobre la confidencialitat i l'impacte ecològic de les tecnologies d'informació i comunicació (TIC) han de ser practicats i potenciats tant pels individus com per les organitzacions.

Palavras-chave : salut; història clínica del pacient; informàtica mèdica; analítica de dades massives; recerca biomédica; retorn de la inversión; cura del pacient; mineria de textos.

        · resumo em Inglês | Espanhol     · texto em Inglês     · Inglês ( pdf )