SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número41La dimensión bioética de los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS)Claves éticas en el tratamiento clínico-comunitario de personas con esquizofrenia índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Em processo de indexaçãoCitado por Google
  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO
  • Em processo de indexaçãoSimilares em Google

Compartilhar


Revista de Bioética y Derecho

versão On-line ISSN 1886-5887

Resumo

XAVIER, Fernando César  e  CAMPELLO, Mauro José. Dret al patrimoni genètic com a dret transindividual: consideracions sobre la controvèrsia de la sang Yanomami. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2017, n.41, pp.161-169. ISSN 1886-5887.

Aquest article reprèn la controvèrsia de la Sang Yanomami, en la qual un poblat yanomami va exigir la repatriació de les mostres de sang indígenes recol·lectades per investigadors estrangers a la jungla amazònica en els anys '60. Es tracta d'un cas remarcable en el procés de reconeixement de dos drets: el dret a la identitat genètica (dret al genoma) i el dret transindividual al patrimoni genètic de la humanitat (dret genòmic). Aquest cas és rellevant, entre d'altres coses, perquè permet entendre la demanda yanomami del (i) dret a genoma, exercit col·lectivament per la comunitat, i (ii) el dret de la humanitat a exigir respecte pel seu material genètic en virtut dels seus valors culturals específics (immaterials) per la comunitat.

Palavras-chave : sang Yanomami; dret al patrimoni genètic; genoma; bioètica.

        · resumo em Português | Inglês | Espanhol     · texto em Português     · Português ( pdf )