SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número44El papel de las ciencias empíricas en el derecho: el estatus del embrión humanoUn análisis crítico del progresivo reconocimiento de los derechos vinculados a la maternidad subrogada índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Em processo de indexaçãoCitado por Google
  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO
  • Em processo de indexaçãoSimilares em Google

Compartilhar


Revista de Bioética y Derecho

versão On-line ISSN 1886-5887

Resumo

RIECHMANN, Jorge. Una utopia ètica extralimitada: la intervenció animalista positiva en la naturalesa. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2018, n.44, pp.19-40. ISSN 1886-5887.

Podem reconèixer la importància de les totalitats i els sistemes (holismes) en el seu aspecte ontològic i mantenir, no obstant, l'individualisme moral: són les vides dels organismes individuals les que moralment importen. Espècies i ecosistemes tenen només un valor moral secundari. Ens importen, moralment, els centres de sintiència i consciència que anomenem individus. Però en la naturalesa són sobretot les totalitats les que interessen. Encara que la nostra millor teoria moral sigui individualista, succeeix que, ontològicament, els individus importen poc ―la realitat és sistèmica, evolutiva i relacional! La nostra millor ontologia no serà, per tant, individualista. Es basarà, més aviat, en sistemes complexos adaptatius. No entendre això explica, crec, bona part dels desacords entre l'animalisme i l'ecologisme. Necessitem desenvolupar idees no fossilitzades d'alliberament (humà i animal). La proposta d'una intervenció animalista positiva generalitzada en la naturalesa em sembla una utopia ètica extralimitada (fora de mare, de la Mare Terra en aquest cas: Gaia/Gea).

Palavras-chave : justícia interespècies; drets dels animals; animalisme; ecologisme; teoria de Gaia.

        · resumo em Espanhol | Inglês     · texto em Espanhol     · Espanhol ( pdf )