SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número50La COVID-19 y los desafíos de la vigilancia digital para los derechos humanos: a propósito de la app DataCOVID prevista en la Orden Ministerial SND/29/2020, de 27 de marzoRepensando la renta básica, el apoyo mutuo y el género durante la pandemia de la COVID-19 en México índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Em processo de indexaçãoCitado por Google
  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO
  • Em processo de indexaçãoSimilares em Google

Compartilhar


Revista de Bioética y Derecho

versão On-line ISSN 1886-5887

Resumo

SOROKIN, Patricia et al. Dades en temps de pandemia: la urgencia d'un nou pacte. Reflexions des d'Amèrica Llatina i Carib. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2020, n.50, pp.221-237.  Epub 23-Nov-2020. ISSN 1886-5887.

Els avenços de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) permeten accedir en temps real a una quantitat ingent de dades, a través dels quals és possible conèixer el comportament de fets socials. En aquest escenari, l'actual pandèmia per SARS-CoV-2 ha permès, sota qüestionables criteris d'immediatesa i urgència, circular informació que genera realitat i impacta en la presa de decisions; i, a més, ha afavorit l'apropiació de la dada, exposant a les persones a violacions dels seus drets fonamentals. Tots dos assumptes són sensibles per a Amèrica Llatina i el Carib, regió que avui es presenta no només com l'epicentre de la pandèmia sinó també de les desigualtats. La contribució que des de la reflexió i deliberació bioètica pot realitzarse en aquesta matèria, adquireix especial rellevància amb vistes a generar un nou pacte per al tractament de les dades.

Palavras-chave : dades; pandèmia; infodèmia; privacitat; vulneració de drets; mercantilització; tecnologies; comunicació; informació; Amèrica Llatina i el Carib.

        · resumo em Espanhol | Inglês     · texto em Espanhol     · Espanhol ( pdf )