SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número51El sesgo de publicación y la no reproducibilidad en el balance ético de los proyectos de investigación con animalesRetos de los Comités de Ética en Investigación en Animales. Experiencia de México índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Em processo de indexaçãoCitado por Google
  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO
  • Em processo de indexaçãoSimilares em Google

Compartilhar


Revista de Bioética y Derecho

versão On-line ISSN 1886-5887

Resumo

VINARDELL MARTINEZ-HIDALGO, María Pilar. Existeixen alternatives als experiments amb animals?. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2021, n.51, pp.81-97.  Epub 29-Mar-2021. ISSN 1886-5887.

Des de fa molts segles l'esser humà ha vingut utilitzant els animals per al coneixement científic i gràcies a aquests animals s'ha avançat molt en el desenvolupament de teràpies, cirurgia, etc. Però se sap que no tots els assajos que es realitzen amb animals acaben donant lloc a nous tractaments d'interès clínic. Tot i que algunes estadístiques apunten a una disminució del nombre d'animals en experimentació, la realitat es que encara es continuen utilitzant molts animals i inclús esta augmentant l'ús d'animals genèticament modificats. Quan un investigador es planteja un projecte en el qual s'utilitzin animals ha de buscar alternatives que els reemplacin, reduir el número utilitzat i refinar les tècniques per a disminuir el sofriment animal. A la pràctica, molts investigadors no realitzen una cerca conscienciosa i ho justifiquen dient que no existeixen alternatives als seus experiments i que és necessari l'ús d'animals. En aquest article es presenta com realitzar aquesta cerca i exemples de mètodes alternatius de reemplaçament, perquè no hi hagi excuses a canviar les metodologies emprades.

Palavras-chave : reducció; refinament; reemplaçament; cerca bibliográfica; animals d'experimentació.

        · resumo em Espanhol | Inglês     · texto em Espanhol     · Espanhol ( pdf )