SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número51Hacia una teoría ética de animales humanos y no humanosSubjetividade dos animais não-humano em "A Revolução dos Bichos" de George Orwell índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Em processo de indexaçãoCitado por Google
  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO
  • Em processo de indexaçãoSimilares em Google

Compartilhar


Revista de Bioética y Derecho

versão On-line ISSN 1886-5887

Resumo

MOYANO FERNANDEZ, Cristian. Investigant en animals per a produir aliments més ètics: els límits morald de la carn cultivada. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2021, n.51, pp.173-191.  Epub 29-Mar-2021. ISSN 1886-5887.

La ingent demanda global de proteïnes d'origen animal al costat del col·lapse ecològic i les subsegüents desigualtats alimentàries ha estimulat a acadèmics, científics i empresaris de tot el món a buscar alternatives. Una d'aquestes és la recerca amb cèl·lules animals per a produir carn cultivada de laboratori. Aquest procés de generació d'aliments carnis in vitro es presenta com una solució davant els creixents problemes socioecològics. No obstant això, en aquest article es qüestionaran algunes de les seves promeses de contribuir a una major sostenibilitat, benestar animal i justícia alimentària. Més encara, s'exploraran quins desafiaments bioéticos planteja el polèmic mitjà de cultiu on s'usen fetus bovins per a desenvolupar aquest tipus de carn sintètica. Des d'una ètica no antropocèntrica s'abordaran quatre tipus d'arguments diferents a fi de dilucidar algunes de les limitacions morals que comporta aquesta recerca alimentària: des d'una posició deontològica, des de criteris utilitaristes, des de l'enfocament de les capacitats i des d'una ètica de les virtuts. La suma d'aquests plantejaments filosòfics, orientats a reflexionar sobre la carn cultivada, conduiran a la conclusió que una defensa a ultrança d'aquest procés és, raonablement, controvertit.

Palavras-chave : carn cultivada; alimentació ètica; moralitat; fetus boví; deontologia; utilitarisme; capacitats; virtuts; reflexividad ecològica..

        · resumo em Espanhol | Inglês     · texto em Espanhol     · Espanhol ( pdf )