SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número51Ética, Salud Pública y COVID-19: algunas consideraciones (elementales) impopularesAspectos éticos y legales de los test de portadores de mutaciones recesivas en tratamientos de reproducción humana asistida con gametos donados índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Em processo de indexaçãoCitado por Google
  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO
  • Em processo de indexaçãoSimilares em Google

Compartilhar


Revista de Bioética y Derecho

versão On-line ISSN 1886-5887

Resumo

CARRENO RIMAUDO, Susana  e  LLOBETA, Bartolomé Enrique. Vulnerabilitat i subjecte en recerca amb éssers humans: una reflexió. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2021, n.51, pp.225-241.  Epub 29-Mar-2021. ISSN 1886-5887.

Subjecte és la persona que participa en una recerca en salut, brindant-se per a diferents mesuraments que permetran obtenir coneixements nous i l'avanç de la ciències de la salut. Alguns subjectes que presenten alguna condició social, econòmica, cultural, de salut física o mental que els impedeixen prendre decisions autònomes es qualifiquen com a "vulnerables". En aquest article es revisa el concepte de vulnerabilitat des de les visions filosòfica i normativa, per a reflexionar sobre les accions a prendre per a minimitzar aquesta condició. S'analitzen les responsabilitats que tenen els actors que intervenen en el disseny, l'execució i la comunicació de recerques i en el contralor ètic i regulador, en la salvaguarda i protecció dels subjectes vulnerables.

Palavras-chave : bioètica; consentiment informat; assajos clínics; recerca clínica; recerca en éssers humans; principi d'autonomia; vulnerabilitat i salut.

        · resumo em Espanhol | Inglês     · texto em Espanhol     · Espanhol ( pdf )