SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 issue55Can the ethical substratum of "bioprogressivism" justify a change the course of Criminal Policy on sports doping?Mutually beneficial exploitative contracts? Abuse of power, vulnerable people and large pharmaceutical companies author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Revista de Bioética y Derecho

On-line version ISSN 1886-5887

Abstract

REBUELTO, Marcela. Una referència valuosa per a l'ús responsable dels animals en la recerca científica: el document guia "Principis rectors internacionals per a la recerca biomèdica amb animals CIOMS-ICLAS". Rev. Bioética y Derecho [online]. 2022, n.55, pp.55-74.  Epub Jan 20, 2023. ISSN 1886-5887.  https://dx.doi.org/10.1344/rbd2022.55.35939.

L'ús d'animals en activitats científiques i educatives és un tema de debat en la societat i, en l'actualitat, les implicacions ètiques d'aquestes activitats s'avaluen abans de dur-les a terme. El propòsit d'aquest article és analitzar les International Guiding Principles for Biomedical Research Involving Animals desenvolupades pel Consell d'Organitzacions Internacionals de Ciències Mèdiques i el Consell Internacional per a la Ciència dels Animals de Laboratori, sobre els criteris establerts com a necessaris per a determinar l'ús responsable dels animals amb l'objectiu d'harmonitzar normatives. El document pren la declaració anterior de les Tres Erres (reemplaçament, reducció, refinament) de Russell i Burch i agrega nous requisits. Així, la justificació, el valor científic dels estudis, les formes de refinament com a punts finals humanitaris, el benestar animal o l'anàlisi dels danys i beneficis, d'una banda; i actituds com la responsabilitat, el respecte o la integritat científica, d'altra, esdevenen condicions necessàries, atenent a les preocupacions ètiques de la societat. Les institucions juguen un paper important en la capacitació i supervisió dels científics i en el desenvolupament d'una cultura de cura. Aquest document proporciona guies clares i constitueix una referència valuosa, en un context on manca normativa oficial sobre la protecció dels animals utilitzats en activitats científiques.

Keywords : ètica animal; recerca biomèdica amb animals; recerca responsable; Tres Erres, principis ètics.

        · abstract in English | Spanish     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )