SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 issue55Ethical dilemmas and conflict of interest in the COVID-19 syndemic in BrazilMultispecies biopolitics: Docile and killable animals author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Revista de Bioética y Derecho

On-line version ISSN 1886-5887

Abstract

TAVARES-DE SOUZA, Marcela et al. Dilemes ètics sobre el dret d'accés a les cures pal·liatives durant la pandèmia de la COVID-19. Rev. Bioética y Derecho [online]. 2022, n.55, pp.123-145.  Epub Jan 20, 2023. ISSN 1886-5887.  https://dx.doi.org/10.1344/rbd2022.55.36164.

La revisió del tema té com a objectiu enumerar alguns dilemes ètics que involucren l'equitat, relacionats amb el dret d'accés a les cures pal·liatives (CP) en el context de la pandèmia causada per la COVID-19. Aquesta és una reflexió teòrica que pren com a referència l'enfocament de Norman Daniels a Accountability for Reasonableness. Els dilemes ètics sorgits per l'assignació d'escassos recursos als pacients de CP van involucrar el dret a l'accés: respiradors artificials, tractament de diàlisi, analgèsics, tractament psicosocial i accés a llocs per a l'exercici de l'espiritualitat. És fonamental discutir els dilemes assenyalats perquè el procés de deliberació en l'assignació dels recursos de salut es realitzi de manera equitativa, en la direcció del principi d'equitat, podent utilitzar referències bioètiques per a dotar de major transparència a les decisions i que la població pugui valorar-les com a justes i justificades.

Keywords : equitat en salut; cures pal·liatives; COVID-19; bioètica; dret a la salut.

        · abstract in English | Portuguese | Spanish     · text in Portuguese     · Portuguese ( pdf )