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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.1 Madrid Jan. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.1.8012 

ORIGINAL / Pediatría

 

Nutritional Support Teams: the cooperation among physicians and pharmacists helps improve cost-effectiveness of home parenteral nutrition (HPN)

Equipos de asistencia nutricional: la cooperación entre médicos y farmacéuticos ayuda a mejorar la rentabilidad de la nutrición parenteral domiciliaria (NPD)

 

 

Magdalena Pietka1, Dorota Watrobska-Swietlikowska2, Kinga Szczepanek1, Piotr Szybinski1, Małgorzata Sznitowska2 and Stanisław Kłęk1

1Stanley Dudrick’s Memorial Hospital, General Surgery and Oncology Unit, 15 Tyniecka Str., 32-050 Skawina, Poland.
2Department of Pharmaceutical Technology, Medical University of Gdansk, Hallera Str.107, 80-416 Gdansk, Poland.

 


ABSTRACT

Introduction: Modern home parenteral nutrition (HPN) requires the preparation of tailored admixtures. The physicians’ demands for their composition are often at the variance with pharmaceutical principles, which causes the necessity of either the preparation of ex tempore admixtures or stability testing ensuring long shelf life. Both approaches are not cost-effective. The aim of the study was to use the cooperation among physicians and pharmacists to assure both: cost-effectiveness and patient-tailored HPN admixtures.
Methods: The first part of the study consisted of the thorough analysis of prescriptions for the most demanding 47 HPN patients (27 females and 20 males, mean age 53.1 year) treated at one HPN center to create few as possible long-shelf life admixtures. The second part of the study consisted of stability testing and modifications.
Results: The analysis showed over 137 variations needed to cover all macro- and micronutrients requirements. Their cost as ex-tempore solutions was extremely high (over 110 000 EURO/month) due to logistics and similarly high if stability test for variation were to be performed (68 500 EURO). Therefore prescription was prepared de novo within team of physicians and pharmacists and four base models were designed. Water and electrolytes, particularly magnesium and calcium showed to be the major issues. Stability tests failed in one admixture due to high electrolytes concentration. It was corrected, and the new formula passes the test. Five basic models were then used for creation of new bags. Cost of such an activity were 3 700 EURO (p<0.01)
Conclusions: The cooperation within the members of nutritional support team could improve the cost-effectiveness and quality of HPN.

Keywords: Home parenteral nutrition. Compounding. Cost-effectiveness. Quality assurance. Physical stability. Nutritional Support Teams.


RESUMEN

Introducción: La nutrición parenteral domiciliaria (NPD) moderna requiere la elaboración de preparados a medida. Las peticiones de los médicos en cuanto a la composición de estos preparados muchas veces difieren de los principios farmacéuticos, lo que suscita la necesidad de elaboración de preparados ex-tempore o unas pruebas de estabilidad que garanticen la almacenamiento a largo plazo. Estas estrategias no resultan rentables. El objetivo del estudio consistió en utilizar la cooperación entre médicos y farmacéuticos para asegurar tanto la rentabilidad, como la elaboración a medida de los preparados NPD.
Métodos: La primera parte del estudio consistió en el análisis pormenorizado de las prescripciones para los 47 pacientes con una NPD más exigente (27 mujeres y 20 hombres, edad media 53,1 años) tratados en un centro NPD para crear el menor número posible de preparados de larga duración. La segunda parte del estudio consistió en pruebas de estabilidad y modificaciones.
Resultados: El análisis demostró que eran necesarias más de 137 variaciones para cubrir todas las exigencias de macro y micronutrientes. Su costo como soluciones ex-tempore resultó extremadamente elevado (más de 110.000 EUROS/mes) debido a la logística, e igualmente alto en caso de requerirse una prueba de estabilidad (68.500 EUROS). Así, la prescripción fue preparada de novo por el equipo de médicos y farmacéuticos y se diseñaron cuatro modelos básicos. Las dificultades principales fueron el agua y los electrolitos, en particular magnesio y calcio. Las pruebas de estabilidad fracasaron en uno de los preparados debido a la alta concentración de electrolitos. Esto fue corregido, y la nueva fórmula supero la prueba. A partir de ahí se emplearon cinco modelos básicos para la creación de nuevas bolsas. El costo de esta actividad supuso 3.700 EUROS (p<0.01)
Conclusiones: La cooperación entre los miembros del equipo de asistencia nutricional puede mejorar la rentabilidad y la calidad de la NPD.

Palabras clave: Nutrición parenteral domiciliaria. Composición. Rentabilidad. Garantía de calidad. Estabilidad física. Equipos de asistencia nutricional.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n1/25originalpediatria04.pdf

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