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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.2 Madrid Feb. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.2.7796 

ORIGINAL / Alimentos funcionales

 

Fructose intake: is there an association with uric acid levels in nondialysis-dependent chronic kidney disease patients?

La ingesta de fructosa: ¿Existe una asociación con los niveles de ácido úrico en pacientes con enfermedad renal crónica no dependiente de diálisis?

 

 

Fernanda Oliveira Vieira1, Viviane de Oliveira Leal2, Milena Barcza Stockler-Pinto3, Amanda de Faria Barros3, Natália Alvarenga Borges1, Julie Calixto Lobo4 and Denise Mafra1,3

1Medical Sciences Graduate Program, Federal University Fluminense (UFF), Niterói - RJ.
2State University of Rio de Janeiro (UERJ), Rio de Janeiro - RJ.
3Cardiovascular Sciences Graduate Program, Federal University Fluminense (UFF), Niterói - RJ.
4National Institute of Traumatology and Orthopaedics (INTO), Rio de Janeiro - RJ. Brazil.

 

 


ABSTRACT

Introduction: Fructose intake has increased dramatically in consequence of the consumption of fructose-based sweetened foods and beverages. Research suggests that high fructose intake has a strong association with uric acid (UA) levels and worse prognosis of chronic kidney disease (CKD).
Objective: The aim of this study was to investigate the influence of fructose intake on plasma UA levels in nondialysis-dependent CKD patients.
Methods: Fifty-two patients on stages 3-5 (64.2 ± 9.6 years, 24 men, glomerular filtration rate of 30.5 ± 10.3ml/ min) were divided into two groups: high fructose intake (>50g/d, n=29, 61.7 ± 9.3years) and low fructose intake (<50g/d, n=23, 65.8 ± 9.7years). Blood samples were collected to determine lipid profile and plasma levels of UA, inflammatory (interleukin-6 (IL-6), tumor necrosis factor-α (TNF-α), C-reactive protein (CRP)) and cardiovascular markers (monocyte chemotactic protein-1 (MCP-1), intercellular adhesion molecule-1 (ICAM-1) and vascular cell adhesion molecule-1 (VCAM-1)). The energy, protein and fructose intake was estimated using 3-day 24-hour food recall.
Results: High fructose intake was observed in 55.8% of patients and the mean UA levels were 7.7 ± 1.3 and 6.2 ± 1.6mg/dl in patients with high and low fructose intake, respectively (p<0.05). According to the regression analysis, fructose intake was the only variable able to affect the AU levels (ß=0.42, p=0.016) after adjustment for gender, BMI, energy and protein intake, cardiovascular markers and lipid profile.
Conclusions: These findings support a potential role for fructose in hyperuricemia in these patients.

Key words: Chronic kidney disease. Uric acid. Fructose. Inflammation. Cardiovascular disease.


RESUMEN

Introducción: El consumo de fructosa ha aumentado dramáticamente en consecuencia del consumo de alimentos y bebidas azucaradas a base de fructosa. Pesquisas sugieren que el alto consumo de fructosa tiene una fuerte asociación con niveles de ácido úrico (AU) y empeora el pronóstico de la enfermedad renal crónica (ERC).
Objetivo: El objetivo de este estudio fue investigar la influencia del consumo de fructosa en los niveles plasmáticos de ácido úrico en pacientes con ERC que no son dependiente de diálisis.
Métodos: Cincuenta y dos pacientes en fases 3-5 (64,2±9,6 años, 24 hombres, tasa de filtración glomerular de 30,5±10,3ml/min) se dividieron en dos grupos: alto consumo de fructosa (>50g/día, n=29, 61,7±9,3 años) y bajo consumo de fructosa (<50g/día, n=23, 65,8±9,7 años). Muestras de sangre fueron recogidas para determinación del perfil lipídico y niveles plasmáticos de AU, citocinas inflamatorias (interleucina-6 (IL-6), factor de necrosis tumoral-α (TNF-α), proteína C-reactiva (CRP)), y marcadores cardiovasculares (proteína quimiotáctica de monocitos-1 (MCP-1), molécula de adhesión inter-celular-1 (ICAM-1) y molécula de adhesión vascular-1 (VCAM-1)). El consumo de energía, proteína y fructosa fue estimulado utilizando 3 días de recordatorio alimentar de 24 horas.
Resultados: El alto consumo de fructosa fue observado en el 55,8% de los pacientes y los niveles medios de AU fueron 7,7±1,3 y 6,2±1,6mg/dl en pacientes con alto y bajo consumo de fructosa, respectivamente (p<0,05). De acuerdo con el análisis de regresión, el consumo de fructosa fue la única variable capaz de afectar los niveles de AU (b=0,42, p=0,016) después del ajuste para el género, composición corporal, energía y proteína, marcadores cardiovasculares y el perfil lipídico.
Conclusiones: Estos resultados apoyan un papel potencial de la fructosa ocasionando la hiperuricemia en estos pacientes.

Palabras clave: Enfermedad renal crónica. Ácido úrico. Fructosa. La inflamación. Las enfermedades cardiovasculares.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n2/31originalalimentosfuncionales02.pdf

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