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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 no.3 Madrid mar. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.3.8086 

ORIGINAL / Síndrome metabólico

 

Nutritional adequacy in subjects with metabolic syndrome

La adecuación nutricional en sujetos con síndrome metabólico

 

 

Cláudia Mesquita de Carvalho1,5, Dayana Dias Mendonça1,5, Carla Haas Piovesan2,5, Fabrício Edler Macagnan3,6 and Ana María Pandolfo Feoli4,6

1Nutritionist, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul.
2Nutritionist, Master in Medicine and Health Sciences, Professor of the Nutrition of the Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul.
3Physiotherapist, PhD in Medicine and Health Sciences, Professor at the Physiotherapy Department of the Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil.
4Nutritionist, PhD in Biological Sciences - Biochemistry, Professor and Coordinator of the Nutrition of the Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul.
5Participated in conception and design of the study, generation, data collection, analysis and interpretation of data, drafting and revision of the manuscript.
6Participated in the overall coordination of the study, conception and design of the study, analysis and interpretation of data, drafting, revision and orientation of the manuscript.

 

 


ABSTRACT

Introduction: The nutritional approach in the treatment of metabolic syndrome is a fundamental factor. It is important to raise awareness to patients about the benefits of following the treatments when you want to promote changes in lifestyle.
Objective: The aim of this study was to assess nutritional adequacy in subjects with metabolic syndrome according to the dietary recommendations prescribed.
Methods: Quasi-experimental research with 72 subjects with metabolic syndrome, held in southern Brazil. A nutritional orientation was conducted, related or not with physical exercise for three months. A 24-hour recall and two-day food record, were the reference method of dietary intake assessment. Nutritional adequacy was determined by the energy and nutrient intakes as defined by the Brazilian Food Guide Pyramid groups.
Results: Volunteers reached on average 80% of the energy consumption recommended. Protein and lipid intake was higher, and carbohydrate consumption was lower than recommended levels. There was a low intake of cereals, vegetables, dairy product and beans (p<0.001) as compared with the recommended servings. A high consumption of meat (p<0.001) and an adequate intake of fruit (p=0.149) were observed.
Conclusion: The dietary intake was insufficient to meet the recommendation of energy, although the goal for weight loss was achieved. Still, the results show the need for a balance in food intake and quality of the diet to achieve nutritional adequacy.

Key words: Metabolic syndrome X. Nutrition therapy. Diet therapy. Risk factors. Nutritional requirements.


RESUMEN

Introducción: La terapia nutricional en el tratamiento del síndrome metabólico es un factor clave. Es importante educar los pacientes sobre los beneficios de seguir el tratamiento cuando se quiere promover cambios nel estilo de vida.
Objetivo: El objetivo fue evaluar la adecuación nutricional en individuos con síndrome metabólico de acuerdo con las recomendaciones dietéticas prescritas.
Métodos: Un ensayo clínico con 72 sujetos con síndrome metabólico, llevados a cabo en el sur de Brasil. Asesoramiento nutricional se llevó a cabo, asociada o no con el ejercicio físico durante tres meses. Un retiro de alimentos de 24 horas, y un registro de alimentos de dos días fueron los métodos de referencia para el consumo de alimentos. La adecuación nutricional se determinó mediante la ingesta de energía y nutrientes, grupos de alimentos definidos por la Pirámide de Alimentos del Brasil.
Results: Los voluntarios alcanzado un promedio del 80% del consumo de energía se recomienda. La ingestión de proteínas y lípidos fue mayor de lo esperado, y la ingesta de hidratos de carbono fue inferior a los niveles recomendados. Hubo una baja ingesta de cereales, verduras, productos lácteos y frijoles (p <0,001) en comparación con las porciones recomendadas. Se observaron un alto consumo de carne (p <0,001) y la ingesta de fruta adecuada (p = 0,149).
Conclusión: El consumo dietético fue insuficiente para cumplir con las recomendaciones de la energía, aunque se logró la meta de pérdida de peso. Aún así, los resultados muestran la necesidad de un equilibrio de la ingesta de alimentos y calidad de la dieta para lograr la adecuación nutricional.

Palabras clave: Síndrome metabólico X. Terapia nutricional. Terapia de dieta. Factores de riesgo. Necesidades nutricionales.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n3/21originalsindromemetabolico04.pdf

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