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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 no.5 Madrid may. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.5.8231 

ORIGINAL / Investigación animal

 

Impact of a high-fat diet containing canola or soybean oil on body development and bone; parameters in adult male rats

Impacto de una dieta alta en grasa que contiene aceite de canola o aceite de soja en el desarrollo del cuerpo y los huesos; parámetros en ratas macho adultas

 

 

Carlos Alberto Soares da Costa1,2, Aline de Sousa dos Santos1, Aluana Santana Carlos1, Gabrielle de Paula Lopes Gonzalez1, Rejane Pontes Gaspar Reis1, Cynthia Carneiro1, Sanderson Soares Alves1, Karine Pereira Albuquerque1, Paula Cristina Alves da Silva2, Danielle Cavalcante Ribeiro2, Gilson Teles Boaventura2, Egberto Gaspar de Moura1 and Celly Cristina Alves do Nascimento-Saba1

1Physiological Sciences, Institute of Biology Roberto Alcantara Gomes, State University of Rio de Janeiro, 20551-030, 5th floor, Rio de Janeiro-RJ, Brazil;
2Experimental Nutrition Laboratory, Department of Nutrition and Dietetics, College of Nutrition, Fluminense Federal University, 24020-140, 5th floor, Niterói-RJ, Brazil.

 

 


ABSTRACT

Introduction: The role of the fatty acid in the prevention or progression of chronic diseases has generated significant interest on the part of researchers. Thus, our objective was to evaluate the long-term effects of high-fat diet containing soybean or canola oil on body development and bone parameters of male rats.
Methods: After weaning, rats were grouped and fed either a control diet (7S) or a high-fat diet containing soybean (19S) or canola oil (19C). Femur and lumbar vertebra (LV4) structure were determined at 180 days by dual-energy X-ray absorptiometry and computed tomography.
Results: The groups showed similar food intake, body mass and length development. The bone parameters of the 19C were similar to the control group, while the 19S showed lower bone parameters when compared to the other groups.
Conclusions: The high-fat diet containing soybean oil was unfavorable to bone structure, while the canola oil contributed bone health during the adult stage of life.

Key words: Canola oil. Bone. Rat. Dual-energy X-ray absorptiometry. Computed tomography.


RESUMEN

Introducción: El papel del ácido graso en la prevención o la progresión de las enfermedades crónicas ha generado un interés significativo por parte de los investigadores. Por lo tanto, nuestro objetivo fue evaluar los efectos a largo plazo de la dieta alta en grasas que contienen soja o aceite de canola en los parámetros de desarrollo del cuerpo y los huesos de ratas macho.
Métodos: Después del destete, las ratas se agruparon y se alimentaron con una dieta control (7S) o una dieta alta en grasa que contiene soja (19S) o aceite de canola (19C). Fémur y vértebras lumbares (LV4) estructura se determinaron a los 180 días por absorciometría dual de rayos X y tomografía computarizada.
Resultados: Los grupos mostraron similares ingesta de alimentos, la masa corporal y el desarrollo de longitud. Los parámetros óseos de la 19C fueron similares al grupo control, mientras que los 19S mostró parámetros óseos inferiores en comparación con los otros grupos.
Conclusiones: La dieta alta en grasas que contiene aceite de soja fue desfavorable a la estructura ósea, mientras que el aceite de canola contribuyó salud de los huesos en la etapa adulta de la vida.

Palabras clave: El aceite de canola. Hueso. Rata. Densitometría osea. La tomografía computarizada.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n5/31originalinvestigacionanimal02.pdf

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