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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.6 Madrid Jun. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8863 

ORIGINAL / Pediatría

 

Situación nutricional en el momento del ingreso en un hospital pediátrico terciario

Nutritional status at the time of admission among patients admitted to a tertiary-care paediatric hospital

 

 

Teodoro Durá Travé, Isabel San Martín García, Aida González Benavides, Ibone Vaquero íñigo, Mercedes Herranz Aguirre y Ainhoa Iceta Elízaga

Servicio de Pediatría. Complejo Hospitalario de Navarra. Servicio Navarro de Salud/Osasunbidea. Pamplona (Navarra), España.

 

 


RESUMEN

Objetivo: analizar la situación nutricional de los pacientes en el momento del ingreso hospitalario a lo largo de un año natural e identificar a aquellos pacientes y/o grupos de enfermedades con mayor riesgo de malnutrición.
Material y Métodos: valoración retrospectiva de la situación nutricional de 852 pacientes hospitalizados durante el año 2013 en un hospital pediátrico (462 varones y 390 mujeres). De cada paciente se registraron el sexo, edad, peso y talla, índice de masa corporal (IMC), estancia hospitalaria y diagnóstico según la Clasificación Internacional de las Enfermedades (CIE-10).
Resultados: la prevalencia de malnutrición al ingreso era del 8,2%, y la de sobrepeso/obesidad del 18%. Las enfermedades neurológicas (22,9%), junto con las respiratorias (22,9%), infecciosas (18,6%), malformaciones congénitas (11,4%) y genitourinarias (8,6%) representaban el 84,4% de los casos de malnutrición.
Conclusiones: la tasa de prevalencia de malnutrición en los pacientes pediátricos al ingreso era del 8,2%; siendo esta cifra prácticamente similar a las publicadas en los países occidentales. Los pacientes con menor edad y afectos de enfermedades neurológicas y/o respiratorias y, especialmente, con enfermedades congénitas tenían un mayor riesgo de presentar malnutrición, siendo preceptivo realizar un cribado nutricional inicial y un seguimiento durante su hospitalización.

Palabras clave: Admisión hospitalaria. Clasificación Internacional de Enfermedades. Estado nutricional. índice de masa corporal. Malnutrición. Ingreso hospitalario. Niño hospitalizado.


ABSTRACT

Objective: to analyze the nutrition status of the pediatric patients at the time of hospital admission throughout a calendar year in a tertiary level hospital and to identify those patients and/or groups of pathologies with a higher risk of malnutrition.
Material and Methods: retrospective evaluation of nutrition status of 852 patients hospitalized in 2013 in a pediatric hospital (462 males and 390 females). Sex, age, body mass index at the moment of admission and days of hospitalization and diagnosis codified according to the International Classification of Diseases were registered.
Results: the prevalence of malnutrition patients registered at the moment of admission was 8.2%. Excess body weight (overweight and obesity) was detected in 18% of the patients. The diseases of the nervous system (22.9%), together with the diseases of the respiratory system, the infectious diseases (18.6%), the congenital malformations (11.4%) and the diseases of the genitorurinary system (8.6%) account for 84.4% of the cases with malnutrition.
Conclusions: the overall prevalence rate for malnutrition in pediatric patients at the moment of admission in our hospital was 8.2%, being this figure similar to those published in occidental countries. It should be mandatory to accomplish an initial screening and follow up during hospitalization of younger patients and those suffering from diseases of the nervous and/or respiratory system and, especially, from congenital diseases.

Key words: Nutritional status. Malnutrition. Hospitalized children. Hospital admission. Body masss index. International classification of diseases.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n6/17originalpediatria01.pdf

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