SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.31 issue6Anti-adipogenic activity of an olive seed extract in mouse fibroblastsProtein intake, nitrogen balance and nutritional status in patients with Parkinson's disease: time for a change? author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

My SciELO

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 n.6 Madrid Jun. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8593 

ORIGINAL / Otros

 

Relationship between the domains of the Multidimensional Students' Life Satisfaction Scale, satisfaction with food-related life and happiness in university students

Relación entre los dominios de la escala multidimensional de satisfacción con la vida, satisfacción con la alimentación y felicidad en estudiantes universitarios

 

 

Berta Schnettler1, Ligia Orellana2, Germán Lobos3, Horacio Miranda1, José Sepúlveda2, Soledad Etchebarne4, Marcos Mora5, Cristian Adasme-Berríos6 and Klaus G. Grunert7

1Departamento de Producción Agropecuaria, Facultad de Ciencias Agropecuarias y Forestales, Universidad de La Frontera (Temuco), Chile.
2Centro de Psicología Económica y del Consumo, Universidad de La Frontera (Temuco), Chile.
3Escuela de Ingeniería Comercial, Facultad de Economía y Negocios, Universidad de Talca (Talca), Chile.
4Departamento de Administración, Facultad de Economía y Negocios, Universidad de Chile (Santiago), Chile.
5Departamento de Economía Agraria, Facultad de Ciencias Agronómicas, Universidad de Chile (Santiago), Chile.
6 Departamento de Economía y Administración, Facultad de Ciencias Sociales y Económicas, Universidad Católica del Maule (Talca), Chile.
7MAPP Centre for Research on Customer Relations in the Food Sector, Aarhus University (Aarhus), Denmark.

 


ABSTRACT

Aim: to characterize types of university students based on satisfaction with life domains that affect eating habits, satisfaction with food-related life and subjective happiness.
Materials and Methods: a questionnaire was applied to a nonrandom sample of 305 students of both genders in five universities in Chile. The questionnaire included the abbreviated Multidimensional Student's Life Satisfaction Scale (MSLSS), Satisfaction with Food-related Life Scale (SWFL) and the Subjective Happiness Scale (SHS). Eating habits, frequency of food consumption in and outside the place of residence, approximate height and weight and sociodemographic variables were measured.
Results: using factor analysis, the five-domain structure of the MSLSS was confirmed with 26 of the 30 items of the abbreviated version: Family, Friends, Self, Environment and University. Using cluster analysis four types of students were distinguished that differ significantly in the MSLSS global and domain scores, SWFL and SHS scores, gender, ownership of a food allowance card funded by the Chilean government, importance attributed to food for well-being and socioeconomic status.
Conclusions: higher levels of life satisfaction and happiness are associated with greater satisfaction with food-related life. Other major life domains that affect students' subjective well-being are Family, Friends, University and Self. Greater satisfaction in some domains may counterbalance the lower satisfaction in others.

Key words: Life satisfaction. Satisfaction with food-related life. Happiness. Life domains. University students.


RESUMEN

Objetivo: caracterizar tipologías de estudiantes universitarios según la satisfacción en dominios de la vida que afectan a los hábitos alimentarios, satisfacción con la alimentación y nivel de felicidad subjetiva.
Material y método: se aplicó un cuestionario a una muestra no probabilística de 305 estudiantes de ambos géneros de cinco universidades de Chile. El cuestionario incluyó: Escala Multidimensional de Satisfacción con la Vida para Estudiantes (MSLSS) abreviada, Satisfacción con la Alimentación (SWFL) y la Escala de Felicidad Subjetiva (SHS). Se consultaron hábitos de consumo de alimentos, frecuencia de comidas dentro y fuera del lugar de residencia, peso y estatura aproximada y variables sociodemográficas.
Resultados: mediante análisis factorial se confirmó la estructura de cinco dominios de la MSLSS, con 26 de los 30 ítems de la versión abreviada: Familia, Amigos, Sí mismo, Entorno de vida y Universidad. Mediante análisis clúster se distinguieron cuatro tipologías que difirieron significativamente en los puntajes de los dominios de la MSLSS y en su puntaje global, en los puntajes de la SWFL, SHS, género, contar con una tarjeta de alimentación financiada por el Estado chileno, importancia asignada a la alimentación para el bienestar personal y nivel socioeconómico.
Conclusiones: mayores niveles de satisfacción con la vida y de felicidad se asocian con una mayor satisfacción con la alimentación. Otros dominios importantes que afectan al bienestar subjetivo de los estudiantes corresponden a la familia, los amigos, la universidad y el sí mismo. La mayor satisfacción en unos dominios compensaría la menor satisfacción en otros.

Palabras clave: Satisfacción con la vida. Satisfacción con la alimentación. Felicidad. Dominios de la vida. Estudiantes universitarios.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n6/56originalotros10.pdf

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License