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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.31 no.6 Madrid jun. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8938 

ORIGINAL / Otros

 

Protein intake, nitrogen balance and nutritional status in patients with Parkinson's disease; time for a change?

Ingestión proteica, balance nitrogenado y estado nutricional en pacientes con enfermedad de parkinson; ¿tiempo para cambios?

 

 

Maryanne Zilli Canedo Silva1, Natali Carol Fritzen1, Marlon de Oliveira1, Michel Paes da Silva1, Ricardo Rasmussen Petterle1, Hélio Afonso Teive1, Christiane de Mesquita Barros Almeida Leite1, Estela Iraci Rabito2, Maria Eliana Madalozzo Schieferdecker2 and Mauricio Carvalho1,3

1Hospital de Clínicas, Federal University of Paraná (UFPR), Curitiba PR.
2Department of Nutrition, Federal University of Paraná (UFPR), Curitiba PR.
3Pontifical Catholic University of Paraná (PUCPR), Curitiba PR. Brazil.

 

 


ABSTRACT

Objective: to evaluate protein intake, nitrogen balance and nutritional status of clinically stable patients with Parkinson's disease (PD).
Methods: a cross-sectional study of PD patients Hoehn- Yahr scale stage 1-3 and subjects with no neurologic disease (controls) matched for age and gender. All participants underwent a diet history interview, anthropometric measurements, bioelectrical impedance and food record over three non-consecutive days, including a weekend. A 24-hour urine collection and fasting venous blood sampling were collected from the participants for evaluation of creatinine clearance, creatinine height index and the nitrogen balance.
Results: the mean age of PD patients was 58.9 ± 12.8 year compared to 54.7 ± 12.6 year of the controls, P = 0.34. One third of PD group had symptoms of dysphagia and ingested less water and fibers when compared to controls. Calf circumference was small in PD group (35.5 ± 2.8 vs. 38.4 ± 3.5 cm, P = 0.012). Intake of nitrogen was significantly lower and nitrogen balance was negative in PD patients (-1.8 ± 3.9 vs. 1.1 ± 4.2 controls, P = 0.06). The antioxidants folate and vitamin E were consumed in small amounts in both groups, although significantly less in PD patients (P = 0.04 and 0.03, respectively).
Discussion: daily intakes of protein of approximately 1.1 g/kg by clinically stable PD patients may not be enough to ensure a neutral calorie-nitrogen balance and muscle tissue conservation. Larger studies are necessary to provide a more comprehensive picture of PD patients' metabolic status.

Key words: Parkinson Disease. Nutritional status. Nitrogen balance.


RESUMEN

Objetivo: evaluar ingestión proteica, balance nitrogenado y estado nutricional de pacientes con enfermedad de Parkinson (EP) clínicamente estables.
Métodos: estudio transversal de pacientes con EP en los niveles 1-3 según la escala de Hoehn-Yahr e individuos sin enfermedad neurológica (controles), pareados por edad y género. Todos los participantes fueron sometidos a una entrevista de la historia nutricional, antropometría, impedancia eléctrica y registro alimentario de 3 días consecutivos, incluyendo un fin de semana. Fueron colectados sangre venosa en ayuno y orina de 24 horas para evaluación de la depuración de la creatinina, índice creatinina-altura y balance nitrogenado.
Resultados: el promedio de edad en pacientes con EP fue 58,9 ± 12,8 años en comparación con 54,7 ± 12,6 años de los controles, p = 0,345. Un tercio del grupo EP tuvo síntomas de disfagia, con menor ingestión de agua y fibras, comparados a los controles. La circunferencia de la pantorrilla fue menor en grupo EP (35,5 ± 2,8 vs. 38,4 ± 3,5 cm, p = 0,012). La ingestión de nitrógeno fue significativamente menor y el balance de nitrógeno fue negativo en grupo EP (-1,8 ± 3,9 vs. 1,1 ± 4,2 controles, p = 0,064). Los antioxidantes folato y vitamina E fueron consumidos en pequeñas cantidades en ambos grupos, aunque significativamente menor en los pacientes con EP (p = 0,042 y 0,031, respectivamente).
Discusión:: la ingestión proteica diaria de aproximadamente 1,1 g/kg en pacientes clínicamente estables con EP puede no ser suficiente para garantizar un balance neutro de calorías-nitrógeno, así como para mantener la masa muscular. Serán necesarios mayores estudios que produzcan una imagen más completa del estado metabólico de los pacientes con Parkinson.

Palabras clave: Enfermedad de Parkinson. Estado nutricional. Balance nitrogenado.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n6/57originalotros11.pdf

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