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Nutrición Hospitalaria
versão On-line ISSN 1699-5198versão impressa ISSN 0212-1611
Nutr. Hosp. vol.32 no.2 Madrid Ago. 2015
https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.2.9009
ORIGINAL / Alimentos funcionales
The action of avocado oil on the lipidogram of wistar rats submitted to prolonged androgenic stimulum
Acción del aceite de aguacate sobre el lipidograma de ratones wistar sometidos a estimulación androgénica prolongada
Renato de Souza Abboud1, Vivian Alves Pereira1, Carlos Alberto Soares da Costa2, Gilson Teles Boaventura2 and Mauricio Alves Chagas1
1Department of Morphology, Laboratory of Cellular and Extracellular Biomorphology Biomedic Institute, Federal Fluminense University.
2Laboratory of Experimental Nutrition. Departament of Nutrition and Dietetics. Fluminense Federal University. Rio de Janeiro, Brazil.
ABSTRACT
Introduction: the abuse of steroid hormones administered in chronic form may cause alterations in the lypidic profile, conveying na increase in the levels of LDL, and reduction in the levels of HDL. In average, 53.44% of the lypidic composition of the avocado core is composed of oleic acid (which is a phytosterol) and the study of the hypolipemiating effect of these substances has been performed aiming at the prevention and control of dislypidemias.
Objective: to assess the potential hypolipemiant power of the avocado oil on the lypidogram of adult male Wistar rats submitted to prolonged androgenic hiperestimulation.
Materials and methods: twenty eight Wistar rats were divided in 4 groups of 7 animals: the control group (CG); Avocado Oil Group (AOG) fed with a staple based on Avocado Oil; Induced Grupo (IG); and the Induced Grupo fed with a staple based on Avocado Oil (AOIG). The inducing was performed through surgery to subcutaneously implant sillicon pellets suffed with 1ml of testosterone propionate which were replaced at every 4 weeks.
Results: VLDL (AOIG: 28.14 ± 4.45; IG:36.83 ± 5.56 mg/ml); Triglicerides (AOIG: 140.07 ± 22.66; IG: 187.2 ± 27 mg/ml); HDL (AOIG: 40, 67 ± 1.2; GI: 35.09 ± 0.8; AOG: 32.31 ± 2.61 e CG: 32.36 ± 4.93mg/ml) Testosterone (AOIG:1.42 ± 0.46; GI: 2.14 ± 0.88; AOG: 2.97 ± 1.34 e CG:1.86 ± 0.79ng/ml).
Conclusion: avocado Oil exerted a direct regulating effect on the lypidic profile, acting efficiently on animals submmited to androgenic stimulation through a prolonged period.
Key words: Steroid hormones. Dislypidemia. Phytosteroids. Hypolipemiating power.
RESUMEN
Introducción: el uso abusivo de hormonas esteroides administradas crónicamente puede ocasionar cambios en el perfil lipídico, lo que lleva a un aumento de LDL y niveles reducidos de HDL. El promedio (53,44%) de la composición de lípidos de la pulpa de aguacate está compuesto por ácido oleico (que es un fitosterol), y el estudio del efecto hipolipemiante de estas sustancias se ha celebrado para la prevención y el control de la dislipemia.
Objetivo: evaluar el potencial de reducción de lípidos del aceite de aguacate en ratones Wistar machos adultos sometidos a hiperestimulación androgénica prolongada.
Material y métodos: veintiocho ratas se dividieron en 4 grupos de 7 animales: Grupo Control (GC); Grupo de Aceite de Aguacate (GOA), alimentado a base de aceite de aguacate; Grupo Inducido (GI) y el grupo alimentado con base de aceite de aguacate inducida por la dieta (GIOA). La indución fue hecha mediante perdigones de silicona subcutáneos, implantados por cirugía, llenos de 1 ml de propionato de testosterona, que fueron cambiados cada 4 semanas.
Resultados: VLDL (GIOA: 28,14 ± 4,45; GI: 36,83 ± 5,56 mg/ml); triglicéridos (GIOA: 140.07 ± 22.66, GI 187: 2 ± 27 mg/ml); HDL (GIOA: 40,67 ± 1,2; GI: 35,09 ± 0,8; GOA: 32,31 ± 2,61 eGC: 32,36 ± 4,93 mg/ml); testosterona (GIOA: 1,42 ± 0,46; GI: 2,14 ± 0,88; GOA: 2,97 ± 1,34 eGC: 1,86 ± 0,79 ng/ml).
Conclusión: El aceite de aguacate ha tenido un efecto regulador directo sobre el perfil lipídico, actuando eficazmente en los animales sometidos a estimulación de andrógenos durante períodos prolongados.
Palabras clave: Hormonas esteroides. Dislipidemia. Fitosteroles. Potencia hipolipemiante.
http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n2/29originalalimentosfuncionales01.pdf