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Nutrición Hospitalaria

versão On-line ISSN 1699-5198versão impressa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 no.4 Madrid Out. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.4.9589 

ORIGINAL / Síndrome metabólico

 

Applicatility of the visceral adiposity index (VAI) in the prediction of the components of the metabolic syndrome in elderly

Aplicabilidad de la adiposidad visceral del índice VAI en la predicción de componentes del síndrome metabólico en ancianos

 

 

Heloisa Goldani1, Fernanda Scherer Adami1, Maria Terezinha Antunes2, Luis Henrique Rosa2, Patrícia Fassina1, Magali Terezinha Quevedo Grave1 and Simone Morelo Dal Bosco1,2

1Biological Science and Health Center, Professors of the University Center Univates.
2Federal University of Health Science of Porto Alegre. Brasil.

 

 


ABSTRACT

The nutritional assessment may detect a state of malnutrition, overweight and cardiometabolic risk in the elderly. Easy to apply instruments enable the identification of risk factors for cardiovascular diseases (CVD).
Objective: to analyze the applicability of Visceral Adiposity Index (VAI) in the prediction of MS components in the elderly.
Methods: cross-sectional study with 221 elderly at a mean age of 70.65 ± 7.34 years; 53.4% female and 46.4% male. Weight, height, waist circumference (WC), fasting glucose, triglycerides (TG), total cholesterol (TC), HDL cholesterol (HDL-C), LDL cholesterol (LDL-C), and blood pressure (BP), data was obtained, as well as information about lifestyle. There were calculated the Body Mass Index (BMI), the Waist-Hip Ratio (WHR), and the VAI. The adiposity measures were compared with the components of MS, and for the VAI there was determined the capability of predicting the occurrence of MS components.
Results: by analyzing the association among the biochemical and pressoric variables and MS components with the anthropometric indicators of obesity, there was a direct and significant correlation of the BMI, the weight and the VAI with blood glucose, HDL and TG (p<0.01); the VAI was the indicator with the strongest correlation for all parameters. The WC associated significantly with the HDL and the TG, and the WHR only with the HDL. Regarding to the applicability of the VAI in the determination of the relative risk of occurrence of MS components, the VAI was good predictor of abdominal obesity (OR = 1.27, p<0.001), hyperglycemia (OR = 1.10, p=0.043), hypertriglyceridemia (OR = 3.64, p<0.001) and low HDL-c (OR = 2.26, p<0.001).
Conclusion: the VAI showed association with components of the metabolic syndrome in men and women with increased risk of abdominal obesity, hyperglycemia, hypertriglyceridemia, and low HDL-c, proving to be a good predictor of MS components in the elderly.

Key words: Elderly. Metabolic syndrome. Abdominal obesity.


RESUMEN

La evaluación nutricional puede detectar un estado de desnutrición, sobrepeso y riesgo cardiometabólico en los ancianos. Fácil de aplicar, los instrumentos permiten la identificación de factores de riesgo de enfermedades cardiovasculares (ECV).
Objetivo: analizar la aplicabilidad del Índice de Adiposidad Visceral (VAI) en la predicción de los componentes del SM en los ancianos.
Métodos: estudio transversal con 221 personas mayores con una edad media de 70,65 ± 7,34 años; 53,4% mujeres y 46,4% hombres. Se obtuvieron peso, talla, circunferencia de la cintura (CC), glucosa en ayunas, triglicéridos (TG), colesterol total (CT), colesterol HDL (HDL-C), colesterol LDL (LDL-C) y presión arterial (PA), así como información acerca del estilo de vida. No se calcularon el índice de masa corporal (IMC), la relación cintura-cadera (WHR) y el VAI. Las medidas de adiposidad se compararon con los componentes de la MS, y para el VAI no se determinó la capacidad de predecir la ocurrencia de los componentes del SM.
Resultados: el análisis de la asociación entre las variables bioquímicas y de presión y los componentes del SM con los indicadores antropométricos de obesidad evidencia que existe una correlación directa y significativa entre el índice de masa corporal, el peso y el VAI con la glucosa en sangre, colesterol HDL y TG (p < 0,01); el VAI fue el indicador con la correlación más fuerte para todos los parámetros. El WC se asoció significativamente con el HDL y TG, y el RHO solo con el HDL. En lo que respecta a la aplicabilidad de la VAI en la determinación del riesgo relativo de aparición de los componentes del SM, el VAI era buen predictor de obesidad abdominal (OR = 1,27, p < 0,001), hiperglucemia (OR = 1,10, p = 0,043), hipertrigliceridemia (OR = 3,64, p < 0,001) y bajos niveles de HDL-c (OR = 2,26, p < 0,001).
Conclusión: el VAI mostró asociación con componentes del síndrome metabólico en los hombres y las mujeres con mayor riesgo de obesidad abdominal, hiperglucemia, hipertrigliceridemia y bajos niveles de HDL-c, demostrando ser un buen predictor de componentes del SM en los ancianos.

Palabras clave: Ancianos. Síndrome metabólico. Obesidad abdominal.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n4/27originalsindromemetabolico04.pdf

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