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Nutrición Hospitalaria

versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 no.5 Madrid nov. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9673 

ORIGINAL / Obesidad

 

Nutritional and metabolic assessment in overweight patients with and without hyperprolactinemia caused by prolactinoma

Evaluación nutricional y metabólica en pacientes con sobrepeso con y sin hiperprolactinemia causada por prolactinoma

 

 

Bruna Breyer de Freitas1, Renata Elisabeth Rothen1, Débora Zeni2, Carolina García Soares Leães2, Miriam da Costa Oliveira1,2, Fernanda Michielin Busnello3 and Júlia Fernanda Semmelmann Pereira-Lima1,2

1Federal University of Health Sciences of Porto Alegre (UFCSPA).
2Neuroendocrinology Center of Santa Casa of Porto Alegre, Federal University of Health Sciences of Porto Alegre (UFCSPA), Porto Alegre.
3Department of Nutrition, Federal University of Health Sciences of Porto Alegre (UFCSPA), Porto Alegre, Brazil.

 

 


ABSTRACT

Introduction: prolactinomas are pituitary adenomas that express and secrete prolactin. These patients are overweight and the mechanisms are being studied.
Goals: assess nutritional and metabolic status of overweight patients with and without hyperprolactinemia caused by prolactinoma and compare them.
Materials and methods: cross-sectional study, patients with body mass index (BMI) ≥ 25 kg/m2 with and without prolactinoma: 1) 20 normoprolactinemic (NPrl) with prolactinoma; 2) 23 hyperprolactinemic (HPrl) with prolactinoma; 3) 28 controls without prolactinoma or alterations in prolactin levels. Evaluated through anthropometric, dietetics, and biochemical assessment.
Results: of the 71 patients evaluated, most were obese women with macroprolactinomas. All three groups had diets with low caloric and monounsaturated fatty acid (MUFA) intake, the NPrl group had low carbohydrate (CHO) intake and high lipid (LIP) and saturated fatty acid (SFA) intake, and the NPrl and HPrl groups had appropriate intake of polyunsaturated fatty acids (PUFA). The HPrl group had elevated total cholesterol. HDL cholesterol was below the recommended threshold for most patients. No statistically significant differences were found in anthropometric and biochemical variables among the groups.
Conclusions: most patients with prolactinomas and controls are obese and metabolically similar regardless of prolactin levels. All groups presented low caloric and MUFA intake. Protein, LIP, SFA, and cholesterol were significantly different among the groups, the NPrl group ingested less amount of protein and greater of fat. Snacking between meals and changes of food consumption on weekends was reported by most patients. This is the first study comparing patients with prolactinomas and controls, both with overweight, regarding food consumption and feeding behavior.

Key words: Prolactinoma. Hyperprolactinemia. Overweight. Obesity. Nutritional assessment.


RESUMEN

Introducción: los prolactinomas son adenomas hipofisarios que expresan y secretan prolactina. Estos pacientes tienen sobrepeso y el mecanismo está en estudio.
Objetivos: evaluar el estado nutricional y metabolico de los pacientes con sobrepeso con y sin hiperprolactinemia causada por prolactinoma y compararlos.
Materiales y métodos: es un estudio transversal con pacientes con índice de masa corporal (IMC) . 25 kg/m2 con y sin prolactinoma: 1) 20 normoprolactinemicos (NPrl) con prolactinoma; 2) 23 hiperprolactinemicos (HPrl) con prolactinoma; 3) 28 controles sin prolactinoma o alteraciones en los niveles de prolactina. Evaluados a traves de estudios antropometricos evaluacion dietética y bioquímica.
Resultados: de los 71 pacientes evaluados, la mayoria eran mujeres obesas con macroprolactinomas. Los tres grupos tenian dietas con baja ingesta de calorias y acidos grasos monoinsaturados (MUFA), el grupo NPrl tenía ingesta baja en carbohidratos (CHO) y alta en lipidos (LIP) y acidos grasos saturados (SFA), y los grupos NPrl y HPrl tenían ingesta apropiada de ácidos grasos poliinsaturados (PUFA). El grupo HPrl tenía el colesterol sérico por encima del valor recomendado, mientras el colesterol HDL estaba por debajo del valor recomendado en la mayoría de los pacientes. No se encontraron diferencias estadísticamente significativas en las variables antropométricas y bioquimicas entre los grupos.
Conclusiones: la mayoría de los pacientes con prolactinomas y los controles son obesos y metabolicamente similares, independientemente de los niveles de prolactina. Todos los grupos presentaron baja ingesta de calorías y de ácidos grasos monoinsaturados. Proteinas, LIP, SFA y colesterol fueron significativamente diferentes entre los grupos, el grupo de NPrl ingiere menos cantidad de proteína y mayor de grasa. La mayoría de los pacientes manifiestan picar entre las comidas y cambios en el consumo de alimentos los fines de semana. Este es el primer estudio que compara a pacientes con prolactinomas y controles, ambos con sobrepeso, en cuanto a consumo de alimentos y comportamiento alimentario.

Palabras clave: Prolactinoma. Hiperprolactinemia. Sobrepeso. Obesidad. Evaluación nutricional.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n5/19originalobesidad06.pdf

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