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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 n.5 Madrid Nov. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9603 

ORIGINAL / Investigación animal

 

In vitro and in vivo antioxidant activity of Buriti fruit (Mauritia flexuosa L.f.)

La actividad antioxidante in vitro e in vivo de la fruta burití (Mauritia flexuosa L.f.)

 

 

Amanda Batista da Rocha Romero1, Maria do Carmo de Carvalho e Martins2, Paulo Humberto Moreira Nunes2, Nayara Ravenna Trindade Ferreira1, Ana Karolinne da Silva Brito1, Polliana Farias Marinho da Cunha1, Alessandro de Lima1, Regina Célia de Assis3 and Eva Moreira Araújo1

1Federal University of Piauí. Teresina-Piaui.
2Department of Biophysics and Physiology, Federal University of Piaui. Teresina-Piaui.
3Department of Biochemistry and Pharmacology, Federal University of Piaui (Teresina-Piaui), Brazil.

 

 


ABSTRACT

Introduction: studies have shown high concentration of monounsaturated fatty acids, carotenoids, polyphenols and ascorbic acid in Buriti fruit (Mauritia flexuosa L.f.). This study evaluated the in vitro and in vivo antioxidant activities of buriti fruit (Mauritia flexuosa L.f.).
Methods: the chemical composition and total phenolic and carotenoid contents of the buriti pulp and the feed rations were determined, and the in vitro antioxidant activity was analyzed using the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical assay. Wistar rats (21 days old) were randomly allocated (n=10) into a control groups and experimental groups (feed enriched with buriti pulp). After 60 days, the in vivo antioxidant activity was evaluated through the determination of the catalase activity and non-protein sulfhydryl (NPSH) groups in the liver and quantification of malondialdehyde (MDA) in the plasma and tissues.
Results: high contents of oleic fatty acids (73.3%), phenolic compounds (192 ± 0.3 mg/100 g) and carotenoids (23.9 ± 0.5 mg/100 g) as well as elevated in vitro antioxidant activity were found in the buriti pulp. The enriched diet had higher contents of phenols and carotenoids as well as higher antioxidant activity compared with the standard feed (p < 0.05). There were no differences between the groups regarding catalase activity in the liver and MDA concentrations in the plasma, liver and kidneys. The male rats of the experimental group had higher liver concentrations of NPSH compounds (p < 0.05).
Conclusion: these results may corroborate the claim that buriti fruit is an antioxidant functional food and support its utilization in a nutritionally balanced diet.

Key words: Antioxidant activity. Bioactive compounds. Carotenoids. Dietary supplementation. Lipid peroxidation.


RESUMEN

Introducción: estudios previos han demostrado que la fruta Burití (Mauritia flexuosa L.f). posee una alta concentración de ácidos grasos monoinsaturados, carotenoides, polifenoles y ácido ascórbico. Este estudio evaluó la actividad antioxidante in vitro e in vivo del Burití.
Métodos: fueron determinadas la composición química, el contenido de compuestos fenólicos y de carotenoides tanto de la pulpa del Burití como de las raciones de alimento. La actividad antioxidante in vitro fue analizada utilizando el ensayo del radical 2,2-difenil-1-picrilhidrazil (DPPH). Ratas Wistar (21 días de edad) fueron asignadas al azar (n = 10) en grupos controles y grupos experimentales (alimentación enriquecida con pulpa de Burití). Después de 60 días, la actividad antioxidante in vivo se evaluó mediante la actividad enzimática de la catalasa y grupos sulfhidrílo no proteico (NPSH) en el hígado, y se cuantificó el malondialdehído (MDA) en plasma y tejidos.
Resultados: la pulpa del Burití presentó alto contenido de ácido graso oleico (73,3%), compuestos fenólicos (192 ± 0,3 mg/100 g) y carotenoides (23,9 ± 0,5 mg/100 g), así como una elevada actividad antioxidante in vitro. La dieta enriquecida tenía mayor contenido de fenoles y carotenoides, y una mayor actividad antioxidante en comparación con la alimentación estándar (p < 0,05). No se observaron diferencias entre los grupos con respecto a la actividad de la catalasa en el hígado y las concentraciones de MDA en plasma, hígado y riñones. Las ratas macho del grupo experimental tuvieron concentraciones hepáticas más altas de NPSH (p < 0,05).
Conclusión: estos resultados pueden corroborar la hipótesis de que la fruta Burití es un alimento funcional antioxidante y su consumo es conveniente en una dieta nutricionalmente equilibrada.

Palabras clave: Actividad antioxidante. Compuestos bioactivos. Carotenoides. Suplementos dietéticos. Peroxidación lipídica.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n5/34originalinvestigacionanimal01.pdf

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