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Nutrición Hospitalaria

On-line version ISSN 1699-5198Print version ISSN 0212-1611

Nutr. Hosp. vol.32 n.5 Madrid Nov. 2015

https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9637 

ORIGINAL / Deporte y ejercicio

 

Efectos de la ingesta voluntaria de líquidos (agua y bebida deportiva) en corredores por montaña amateurs

Effects of voluntary intake of fluids (water and sports drink) in amateur mountain runners

 

 

Vicente Nebot1,2, Eraci Drehmer1, Laura Elvira1, Sonia Sales1, Carlos Sanchís2,3, Laura Esquius2,3 y Ana Pablos1

1Facultad de CC de la Actividad Física y del Deporte. Universidad Católica de Valencia "San Vicente Mártir".
2Departamento de Ciencias de la Salud. Universitat Oberta de Catalunya.
3Facultat de Ciències de la Salut de Manresa, Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), España.

 

 


RESUMEN

Introducción: las carreras por montaña de 21 km y 1.000 metros de desnivel pueden suponer un riesgo si no se mantiene una adecuada reposición hídrica.
Objetivo: conocer los niveles de deshidratación y evaluar las diferencias entre una carrera con ingesta voluntaria de agua (CcA) y bebida deportiva (CcB).
Método: 18 sujetos de 31,9 (±2,8) años y %MG 10,53 (±2,8), completaron una CcA o una CcB. Se evaluó el efecto de CcA y CcB sobre cada variable; Peso (P), Masa Grasa (MG), Glucosa (GL), Lactato (LT), Tensión Arterial Sistólica (TAS) y Diastólica (TAD), Pulsaciones por Minuto (PPM) y Temperatura Timpánica (Ta). Estas fueron tomadas al inicio (T1) y al final (T2) de cada prueba. Los efectos se calcularon con la ANOVA Friedman. Las diferencias en las variables tiempo de carrera (TC), % de pérdida de peso (%PP) y líquido ingerido (LI) se evaluaron con la prueba de Wilcoxon. Todos los cálculos se realizaron con el SPSS versión 20.0 (IBM, Somers, NY, USA).
Resultado: el % PP fue de 2,967 (± 0,969) y 2,883 (± 0,730), para CcA y CcB. En TC, %PP y LI no hay diferencias (p > .05) entre carreras. Para CcA en función del tiempo, son significativos (p < .05) los cambios en: P, %MG, GL, L, TAS y PPM. Para CcB en función del tiempo, solo son significativos en P y PPM.
Conclusiones: ningún líquido consigue evitar que los deportistas se deshidraten. No obstante, los efectos de la deshidratación son mucho más severos ingiriendo solo agua.

Palabras clave: Hidratación. Carreras por montaña. Ingesta de agua. Bebida deportiva.


ABSTRACT

Introduction: 21 K and 1 000 m ascent trail-running races can be dangerous if an appropriate liquid replacement isn't maintained.
Objectives: know trail-runners level of dehydration and assess the differences between ad libitum water (CcA) and sport drink (CcB) hydration after a trail running race.
Methods: 18 subjects, mean age 31.9 (±2.8) and %MG 10.53 (±2.8), completed CcA or CcB. CcA and CcB effects on Weight (P), Fat Mass (MG), Glucose (GL), Lactate (LT), Systolic (TAS) and Diastolic Arterial Tension (TAD), Heart Rate (PPM) and Tympanic Temperature (Ta) were assessed. All measurements were taken at the start (T1) and the finish (T2) of each race. A Friedman ANOVA test was used to calculate the effect of CcA and CcB on each variable. Differences between race time (TC), % bodyweight loss (%PP) and liquid ingestion (LI) were assessed with a Wilcoxon test. All statistical analysis were conducted with SPSS version 20.0 (IBM, Somers, NY, USA).
Results: mean %PP was 2.967 (± 0.969) and 2.883 (± 0.730) for CcA and CcB respectively. No significant differences were found between %PP and LI (p > .05) between races. Significant changes were found in P, %MG, GL, L, TAS and PPM between T1 and T2 in CcA condition. While only significant changes in P and PPM were stabilised between T1 and T2 in CcB condition.
Conclusions: neither water or sport drink ingestion avoid trail-runners to reach a dehydrated state. However, dehydration effects seems to be more serious when only water is ingested.

Key words: Hydration. Mountain races. Water intake. Sports drink.


 

 

http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n5/40originaldeporteyejercicio03.pdf

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